Стечај отворен у 94 предузећа

Драгана Орловић
Стечај отворен у 94 предузећа

Бањалука - У Републици Српској током прошле године покренута су 94 стечајна поступка, а највише фирми са таквом судбином било је са подручја Бањалуке, Приједора и Требиња.

Показали су ово подаци Пореске управе РС, према којима је лани у Српској покренуто 23 стечаја мање него 2017. године.

Када је у питању ликвидација предузећа, ситуација је лани била нешто неповољнија јер је покренуто укупно 472 таква поступка, што је за 117 више него годину раније.

- Највише ликвидационих поступака у 2018. години покренуто је у Добоју, Бањалуци и Требињу - рекли су у Пореској управи.

Економски стручњаци указују да веома мали број предузећа “преживе” стечај, прије свега због тога што се он покреће када је већ касно и када је имовина из њих извучена.

Да велики број фирми у стечају на крају заврши ликвидацијом и брисањем слаже се и стечајни управник Милан Латинчић, који ипак има примјер предузећа које је успјело да га преброди.

То је, како каже, фирма “Омар” из Кнежева у којој је водио стечај.

- То предузеће се бавило дрвном индустријом, а затим је отишло у стечај. Поступак је вођен шест-седам година. Срећом, купио их је “Фагус”, запослио 50 људи и сада добро послују - истиче Латинчић, додајући да је та фирма са новим власником добила и нови назив “Номар”.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да постоје двије врсте стечајева, они гдје је предузеће пропало и они који по закону морају бити покренути приликом затварања фирме.

- Мислим да и нема више оних великих стечајева. Сада се углавном ради о затварању фирми, што је сасвим природан процес, с обзиром на број новоотворених предузећа - рекао је Тривић.

У Пореској управи раније су рекли да од предузећа у стечају и ликвидацији потражују више од 179 милиона марака.

Истакли су и да је управа од свог оснивања поднијела око 50 захтјева ради утврђивања услова за покретање стечајног поступка.

Ефекти закона

Нови Закон о стечају у Републици Српској ступио је на снагу у марту 2016. године, а један од његових ефеката је краће трајање поступка.

Анализе показују да је трајање стечаја у просјеку смањено за невјероватних 415 одсто односно са 54 на 13 мјесеци за предузећа која су имала имовину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана