Стара градња поново у моди

Милијана Латиновић
Стара градња поново у моди

БАЊАЛУКА - Цијене квадрата у Републици Српској диктирају промјене на домаћем тржишту некретнина, што потврђује и податак да се благо повећава продаја станова у старој градњи, као и изградња кућа.

Упркос кризи и поскупљењима, статистика показује да станоградња цвјета. Само у августу ове године издато је 99 грађевинских дозвола што је за 15,1 одсто више у односу на исти мјесец лани и за 3,8 одсто више у односу на просјечан број издатих грађевинских дозвола током 2021. године.

Према подацима статистичара, у августу ове године планирана је изградња 522 стана, што је за 14,5 одсто више у односу на исти период лани.

Директор Агенције за некретнине “Ремакс” из Бањалуке Драган Милановић рекао је за “Глас Српске” да су због поскупљења грађевинског материјала цијене квадрата све до маја ове године расле на сваких 15 дана.

- Расле су цијене свега, од жељеза до столарије, чак и дупло, а онда је услиједио период стабилизације, те је дошло чак и до благог појефтињења појединих грађевинских материјала. То се није одмах рефлектовало на цијене станова, међутим, уколико цијене грађевинског материјала наставе да падају и квадрати би могли појефтинити половином идуће године - рекао је Милановић.

Нагласио је да на формирање цијена не утичу само улазне компоненте већ и потражња, јер када је она велика, цијена квадрата расте на тржишним основама.

- Потражња је још доста добра, међутим, примјетан је благи пад куповине станова у новоградњи, а повећала се куповина станова у старој градњи као и изградња кућа.

Примјера ради, уколико је човјек ограничен буџетом од 150.000 марака, у новоградњи у центру Бањалуке може да купи свега 40 квадрата, док на периферији града може купити плац и саградити кућу за тај новац - истакао је Милановић, додајући да је и даље највеће учешће станова у продаји свих некретнина.

Милановић је казао да нови станови у највећем граду Српске коштају од 2.600 до 4.600 марака по квадрату.

У Бијељини истичу да се купују и станови у старој градњи, али да и даље није спласнула ни потражња за новим становима.

- Квадрат у изградњи креће се од 1.800 до 2.700 марака у зависности од локације. Нема назнака да ће цијена падати јер је потражња и даље велика - рекла је власница бијељинске агенције “Сим некретнине” Јована Деспотовић.

Квадратура

Према подацима Републичког завода за статистику, од укупно планираних 522 стана у августу ове године, већина од чак 40,8 одсто су двособни станови. Осим тога, планирана је изградња 37,2 одсто трособних, док се свега 2,5 одсто односи на станове са пет и више соба. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана