Српска тражи продужење забране извоза пелета

Срна
Српска тражи продужење забране извоза пелета

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске тражи од Савјета министара БиХ да у циљу заштите домаћег тржишта енергената и развоја домаће дрвопрерађивачке индустрије до краја октобра буде продужено важење Одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, одревног дрвета и производа од дрвета.

-Мишљења смо да се након истека важења Одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета, дозволи извоз енергената на бази дрвета, осим за пелет, док би забрана извоза трупаца остала на снази са предложеним роком до 31. октобра ове године - навели су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Истакли су да их је 7. септембра Привредна комора РС обавијестила да се на лагерима више од 200 произвођача цијепаног дрвета у РС налази више од 100.000 палета огревног дрвета које су у фази пропадања.

-За разлику од цијепаног дрвета, пелет због начина паковања није подложан пропадању. На састанку представника коморе предложено је да се омогући извоз огревног дрвета уз обавезу подмирења домаће тражње по цијени од 180 КМ без ПДВ-а по тони - истакли су у Министарству.

Министарство је изричитог става да се извоз трупаца због заштите домаће дрвне индустрије треба забранити у дужем временском периоду.

-Током протеклог периода запримили смо већи број притужби од предузећа "Еко-топлане", ХИ "Дестилација – Теслић" и "РС Силикон" из Мркоњић Града, а које се односе на угроженост снабдијевања сировином и непоштивање потписаних уговора са испорукама. Инсистирамо на стриктној и приоритетној реализацији уговора ЈПШ "Шуме РС" према стратешким предузећима", навели су у Министарству.

Из федералног Министарства трговине су раније послали захтјев Савјету министара БиХ да се продужи забрана извоза, те да је реална цијена пелета по тони од 400 до 450 КМ.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде Привредне коморе Републике Српске Лазо Шиник рекао је да је оправдана забрана извоза шумских дрвних сортимената која би, како сматра, требала остати на снази и у наредном периоду.

Шиник је Срни изјавио да би иста одлука требало да важи и за огревно дрво, уз дозу опрезности због произвођача који се баве цијепањем и пелетирањем.

-Ти произвођачи су већ закључили уговоре и биће потребно да им се омогући одређен период да их реализују, али треба опет размишљати да се ограничи и напосљетку у потпуности забрани извоз огревног дрвета - истакао је Шиник.

Према његовим ријечима, пелет као ефикаснији и скупљи енергент, требао би бити без режима забране извоза, али тек након што се подмире потребе домаћих потрошача.

Када је ријеч о цијенама, Шиник каже да требају бити прилагођене стандарду грађана, те да се води рачуна да произвођачи пелета не буду на губитку и да имају одрживо пословање.

-Пелета има довољно, али поједини произвођачи чекају да га извозе по већој цијени, док имамо и одговорније произвођаче који снабдијевају домаће потрошаче по листи чекања. Препорука је да цијена по тони пелета буде 480 КМ без ПДВ-а. Али, не можемо никога натјерати да то примјењује -навео је Шиник, те додао да се на терену пелет може наћи брзо у понуди, док ће неки произвођачи рећи да је све распродано.

Он је упозорио да је због украјинске кризе и дивљања цијена тренутно неизвјестан период, али и да су одговорни произвођачи свјесни да људи који су инвестирали у гријање на пелет не могу тек тако од тога одустати и да се мора водити рачуна о томе да им се обезбиједи довољна количина за гријање.

Директор бањалучке компаније "Дрвопродекс" Дарко Партало рекао је да су запослени у дрвопрерађивачкој индустрији против извоза трупаца и огревног дрвета, а за либерализацију извоза пелета након подмирења потреба домаћих потрошача.

Савјет министара је у јуну донио одлуку о тромјесечној забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и пелета.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац организоваће данас заједничке консултације о могућности продужења одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета.  Кошарац је потврдио да су на састанак у Министарству спољне трговине и економских односа позвани министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, министар трговине и туризма Српске Сузана Гашић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ Шемсудин Дедић, министар трговине ФБиХ Златан Вујановић, те представници Спољнотрговинске коморе БиХ и ентитетских привредних комора.

-Вјерујем да у разговору свих надлежних институција можемо доћи до рјешења у корист домаће привреде и грађана. Мој став је да примарно морамо водити рачуна о томе да обезбиједимо довољне количине за домаћу употребу, по прихватљивим цијенама имајући у виду домаће критеријуме - рекао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана