Српска снабдјевена, ни ЕУ не тражи цјепанице

 Милијана Латиновић
Српска снабдјевена, ни ЕУ не тражи цјепанице

БАЊАЛУКА - За двадесетак дана, откако се огревно дрво продаје на стовариштима у Бањалуци, Приједору и Бијељини по фиксној цијени, грађани су пазарили 130 палета што је, према ријечима произвођача, знак да је домаће тржиште подмирено овим енергентом и да спремно дочекују пад живе у термометру.

Потпредсједник Удружења дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности РС Ђорђе Бркић истиче за “Глас Српске” да је оснивање стоваришта било једини начин да се стане у крај нелојалној конкуренцији и онима који су огрев продавали по безобразно високим цијенама, бацајући тако љагу и на све оне који су се држали цијене коју је утврдила Влада Српске.

- Потражња је солидна, у ово вријеме се и не очекује већа. Они који сада купују углавном допуњавају залихе које су већ обезбиједили - рекао је Бркић.

Нагласио је да су складишта у Приједору и Бијељини на локацији директно код произвођача, док се бањалучко складиште пуни по потреби.

- Не можемо затрпавати фирму у Бањалуци која нам је уступила простор за палете. До краја ове седмице требало би да на ту локацију стигне један камион палета из Рибника - појаснио је Бркић додавши да је у Бањалуци до сада продато око 70 палета, а у Бијељини и Приједору по тридесетак.

- Највећи проблем нам је тренутно то што су “Шуме Српске” дигле цијену сировине за око 25 до 30 одсто прије неколико дана, а цијена по којој продајемо огрев је ограничена на 180 марака плус ПДВ, тако да је наша рачуница поново негативна - рекао је Бркић.

Говорећи о извозу, Бркић каже да је потражња и у иностранству танка, јер се и Европа већ поприлично снабдјела огревним дрветом.

Након што је поново омогућен извоз цијепаног дрвета из БиХ, на тржишту Српске драстично је скочила цијена тог енергента па је тако код појединих продаваца достизала и до 200 евра. Како би сузбили такав вид мешетарења, дио удружених дрвопрерађивача у Српској дошао је на идеју да формира централна складишта на којима би се огревом снабдијевало локално становништво по цијени од 210 КМ са ПДВ-ом, а грађани по домаћинству могу пазарити највише седам палета дрвета.    

Стовариште у Бањалуци смјештено је у улици Ивана Горана Ковачића б.б. у складишту фирме “Јума”, непосредно поред кружног тока код Нове пијаце.

Централно стовариште за бијељинску регију налази се у мјесту Патковача, на адреси фирме “ВС комерц”, а у Приједору у мјесту Јаруге б.б. на складишту предузећа “А&С”.  

Састанак

Ђорђе Бркић је рекао да ће ових дана тражити састанак са представницима Привредне коморе РС.

- Морамо видјети шта и како даље да радимо, јер се тешко можемо изборити с поскупљењем сировине. Морамо тражити помоћ - рекао је Бркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана