Српска идеално мјесто за стране инвестиције

Милош Васиљевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Геостратешки положај и пореска политика чине Српску идеалном дестинацијом за стране улагаче, а сви адути за привлачење инвеститора биће представљени данас на “Инвест форуму” у Бањалуци.

Речено је то на јучерашњем састанку в.д. директора Инвестиционо - развојне банке Републике Српске (ИРБРС) Дражена Врховца и генералног секретара Европског удружења јавних банака (ЕАПБ) Марсела Роја.

Врховац је нагласио да ће се у бањалучком Банском двору окупити 370 учесника, односно представници 70 компанија из 22 земље.

-  За Српску се чуло у свијету и то је наш успјех. Овај форум је показатељ да смо Српску представили на прави начин. Представићемо ИРБРС, док ће Влада Српске представити пореску политику, пројекте из области електро-енергетског сектора, туризма, као и потенцијале четири града и компаније које су спремне за директна улагања - казао је Врховац.

Према његовим ријечима, привредници ће имати прилику да разговарају са потенцијалним партнерима, а у Банском двору биће и предсједник Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, те министри, представници Привредне коморе и Уније удружења послодаваца.

- Гдје год да смо, увијек истичемо геостратешку позицију Српске. Имамо потписане бројне споразуме са Србијом и Турском. Немамо никаквих санкција нити смо ми увели санкције било коме. Све су то погодности које интересују међународне инвеститоре. Наша пореска политика је значајно повољнија у односу на земље у региону, а посебно од земаља чланица ЕУ - казао је Врховац додавши да је код нас значајно нижа цијена електричне енергије у односу на земље у окружењу, те најавио могућност разговора о теми замрзавања цијене електричне енергије на период од пет година.

Генерални секретар Европског удружења јавних банака Марсел Рој нагласио је да му је задовољство што ће присуствовати “Инвест форуму”, јер представља организацију која окупља 30 банака из ЕУ и придружених чланица, међу којима је и ИРБРС.

Захвалио је на позиву наводећи да су ИРБ и њено руководство одрадили одличан посао, јер ће представници компанија из више од 20 земаља имати прилику да остваре сарадњу, али и покрену нова улагања.

 - Ово је ефикасан начин да се промовише овај регион. Господин Врховац је одрадио одличан посао. Доводите потенцијалне инвеститоре из цијелог свијета. Главни циљ је промоција директних инвестиција и радо ћемо подијелити искуства - рекао је Рој.

Првом “Инвест форуму”, који организује ИРБРС у сарадњи са Владом Српске  под називом “Искористи прилику - инвестирај у Српску”, присуствоваће привредници из Италије, Јапана, Кине, Турске, Швајцарске, Србије, Аустрије, Мађарске, Русије, УАЕ, Хрватске, Грчке, Холандије, Пољске, Словеније, Азербејџана, Чешке, Њемачке, Велике Британије, Бјелорусије и Белгије.

Изазови и прилике

Марсел Рој рекао је да ИРБРС организује форум као једина чланица Европског удружења јавних банака из БиХ и додаје да је важно знати који су то сада изазови и прилике када је ријеч о финансијском тржишту.

- Представљамо платформу за сарадњу на бројним питањима. ИРБРС је наш важан члан и укључен је у бројне радне групе. Задовољни смо с тим што је Европска унија препознала да је банкарски систем у Српској еквивалентан оном у ЕУ - казао је Рој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана