“Србијагас” већински власник “Гас промета”

Милијана Латиновић
“Србијагас” већински власник “Гас промета”

Бањалука - Предузеће “Србијагас” постало је већински власник “Гас промета” Пале након потписивања уговора о уређењу имовинско-правних односа, чиме нико више неће моћи да оспорава правни статус паљанског предузећа.

Уговор су јуче у Бањалуци потписали генерални директори “Србијагаса” Душан Бајатовић, “Гас промета” Источно Сарајево-Пале Миломир Драганић и директорица Инвестиционо-развојне банке РС Снежана Вујнић.

Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао је да се потписивањем овог уговора мијења власничка структура у паљанском предузећу те да  “Србијагас” постаје већински власник акција “Гас промета” са 39,14 одсто, Акцијски фонд РС имаће 26 одсто, Пензиони резервни фонд десет одсто, Фонд за реституцију пет одсто, а остали фондови 18,29 одсто.

- “Гас промет” сада може правно да наступа на потпуно другачији начин и више га нико не може оспорити, па ни “БХ гас”, који је до сада оспоравао правни статус нашег предузећа - рекао је Ђокић, нагласивши да се на регулисању односа између ових двају предузећа радило још од 2002. године. 

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао је да су потписивањем уговора ријешени имовинско-правни односи двају предузећа.

- Ово питање је било приоритет у раду ресорних министарстава. Србија ће помагати развоју гасног система у Српској јер је то предуслов за развој привреде. Гас постаје кључни енергент за развој економије - рекао је Антић и нагласио да Српска и Србија морају да искористе потенцијале Дрине и да граде хидроцентрале.

Бајатовић је рекао да је реализација пројекта гасификације приоритет и да би од почетка изградње за нешто више од три године могао бити завршен крак гасовода од Београда према Српској.

- Радна група би требало да утврди план како ће се кретати гасовод од границе са Србијом до Бањалуке. Имамо неке идеје за финансирање и стратешке партнере, па видећемо како ће то ићи даље - рекао је Бајатовић и додао да о свему разговарају и са компанијама из ФБиХ.

Први човјек “Гас промета” изразио је задовољство јер је уговором ријешен проблем који је годинама оптерећивао то предузеће.

- Добили смо много власничким повезивањем са “Србијагасом”, који потпуно легално улази на тржиште Српске и БиХ. Све планове и дјелатности усклађиваћемо са “Србијагасом”, а од њих имати потпуну техничку подршку - казао је Драганић.

Потписивању уговора присуствовао је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

“Турски ток”

Петар Ђокић је подсјетио да је на посљедњој заједничкој сједници влада Српске и Србије актуелизовано питање развоја гасне мреже и изградње гасне инфраструктуре кроз Српску након што је деблокиран процес изградње гасовода “Турски ток”.

- “Србијагас” је спреман да учествује у реализацији тог пројеката кроз Републику Српску и то нам много значи - казао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана