Спорна изградња планираних станова

Милијана Латиновић, Анита Јанковић Речевић
Спорна изградња планираних станова

БАЊАЛУКА - Број предвиђених станова за градњу у Републици Српској у фебруару ове године био је већи за 120 одсто у односу на исти мјесец лани, али грађевинари кажу да је нереално очекивати да планирани посао буде реализован.

Према подацима Републичког завода за статистику, грађевинске дозволе издате су за изградњу 341 стана, од чега је већина, односно 339 станова, планирано у новим зградама.

Иако је предвиђена изградња више станова, статистичари су израчунали да је број издатих грађевинских дозвола за градњу у фебруару ове у односу на исти мјесец прошле године мањи за 17,3 одсто.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је да се наставља тренд експанзије станоградње у Српској скоро по експоненцијалном расту, када се гледа према плановима и дозволама за станоградњу рађеним и издатим док пандемија вируса корона није погодила ова подручја.

- Оно што је спорно јесте реализација тих планова, односно динамика којом ће се све то одвијати. Још је непознаница колико ће трајати стање у привреди и самим тим и у грађевинском сектору, проузроковано пандемијом и шта и како послије тога - навео је Маркићевић за Срну.

Да је реализација планираних послова у области станоградње под знаком питања сагласни су и у грађевинским предузећима широм Српске.

Власник и директор фирме "Фалкон" из Теслића Момир Смиљанић рекао је за "Глас Српске" да би било превише оптимистично очекивати да вирус корона не утиче на станоградњу.

- Многе фирме су већ сада у застоју. Није нормална ситуација и све ово што се дешава никоме не иде на руку. И потражња за становима је пала - рекао је Смиљанић и додао да је и снијег, који је јуче забијелио Српску, успорио грађевинске радове.

Извршни директор прњаворског грађевинског предузећа "Градип" Милан Бијелић каже да је ова година изврсно почела те да је све било знатно боље него у 2019, али да су проблеми настали у посљедњих седам дана.

- Ако се ова ситуација заврши за мјесец, сматрам да неће бити проблема, али у случају да се одужи, биће погођени сви сектори, међу којима је и грађевински и тога смо свјесни. Нећемо проблем имати само ми, већ све земље - рекао је Бијелић и додао да је његова фирма, по упутствима Уније послодаваца РС, смањила интензитет радова да би избјегли груписање људи и да ће тако радити до 30. марта, након чега ће пратити развој ситуације.

Ништа боља ситуација није ни на југу Српске, гдје је према ријечима власника Агенције за продају некретнина Васе Милића све стало.

- Цијене квадрата су отишле у небо, а станоградња је због ситуације са вирусом под знаком питања. Има неких назнака да бисмо евентуално могли продати станове мање квадратуре, ако уопште буду завршене зграде у предвиђеном року - рекао је Милић.

Радна снага

Стефан Маркићевић каже да се поставља и питање радне снаге, да ли ће они који су због вируса корона на Западу добили отказ, а вратили се на ова подручја ту и остати и колико дуго ће остати.

- Нисам увјерен да ће по престанку овог стања сви они одмах похрлити назад у западноевропске земље на ранија или нека друга радна мјеста. И тамо ће привредни опоравак ићи фазно и то може бити шанса домаћој привреди, да када крене опоравак, искористи ту ситуацију са радном снагом чији недостатак јој је стварао проблеме - рекао је Маркићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана