Спољнотрговински дефицит БиХ нарастао на вртоглавих 5,35 милијарди КМ

nezavisne.com
Спољнотрговински дефицит БиХ нарастао на вртоглавих 5,35 милијарди КМ

Сарајево - Успорен економски раст најзначајнијих трговинских партнера Босне и Херцеговине негативно се одразио највише на дио њене извозно оријентисане привреде.

У првих осам мјесеци ове године извоз је пао за 2,3 одсто у односу на исти период 2018, а увоз је растао за 2,4 одсто, па је спољнотрговински дефицит нарастао на вртоглавих 5,35 милијарди марака, показују подаци Агенције за статистику БиХ.

Извоз у земље Европске уније је износио 5,65  милијарди КМ и пао је за 1,4 процента док је увоз био 8,55 милијарди КМ, што је више за 5,8 одсто него у истом периоду прошле године.

Лоши резултати су остварени и у оквиру Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА), гдје се биљежи пад извоза за непун проценат, док је увоз растао за 2,1 одсто.

Генерално, у августу је из БиХ извезено 803.578.000 КМ, што је уједно и најлошији резултат од почетка године на мјесечном нивоу.

Као што се и очекивало, посљедице стагнације у Њемачкој, која је један од највећих партнера БиХ, одразиле су се на извоз, који је у осам мјесеци мањи за три одсто.

Са друге стране, иако пред рецесијом, највећа европска економија је повећала свој извоз у БиХ за чак 4,7 одсто.

Гледајући остале најзначајније европске партнере, ситуација је такође неповољна.

Хрватска је свој извоз у БиХ повећала за 12 одсто, а Италија за 5,3 одсто, док је са друге стране извоз према овим земљама остао на прошлогодишњем нивоу. 

На све то треба споменути и даљи пад извоза за Турску од 25,3 одсто, док је са друге стране повећан увоз за 11 одсто.

Немања Васић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, каже за “Независне” како и будуће прогнозе, када је спољнотрговинска размјена у питању, нису оптимистичне.

Према његовим ријечима, подаци су показатељ како је привреда оптерећена бројним наметима, због којих не може бити конкурентна.

“Сваки дан нам долази неки парафискални намет, а нико не гледа да их смањи или укине како би се привреда растеретила, а радницима повећала плата, већ се  само уводе неки  нови. Ријеч привреде се не чује јер наилази на глуве људе који не схватају да постоји реалан проблем. Без растерећења привреде, нама никакве мјере у држави неће помоћи”, казао је Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана