Спољнотрговинска комора БиХ: Могућ поврат дијела њемачке путарине за камионе

Срна
Foto: Aрхива

САРАЈЕВО- Спољнотрговинска комора БиХ обавјештава превозничке компаније да могу тражити од Владе Њемачке поврат дијела плаћене њемачке путарине за камионе, те да је 31. децембар крајњи рок за подношење захтјева за њен поврат за 2017. годину.

Међународна унија друмског превоза из Женеве обавијестила је Спољнотрговинску комору да је Европски суд правде крајем октобра пресудио да ниво њемачке путарине /Лкњ-Маут/ крши европски закон.

Према ЕУ директиви, приликом израчунавања путарине за камионе, могу се укључити само инфраструктурни трошкови, док је Њемачка савезна Влада укључила и трошкове саобраћајне полиције.

"Из тих разлога, износ њемачке путарине за камионе супротан је европском закону", саопштено је из Спољнотрговинске коморе и додаје да су фирме које се баве превозом, а чији су се камиони кретали њемачким путевима, а које подлијежу Лкв-Мауту, у претходним годинама преплатиле око неколико стотина милиона евра прекомјерне путарине.

Према тренутним информацијама, процјењује се да ти трошкови износе најмање четири одсто плаћене путарине, а могуће је да постоје потраживања и у већем проценту.

У саопштењу је наведено да је рок застаријевања ових захтјева за накнаду штете, односно поврат дијела путарине три године, тако да компаније више не могу поновно затражити поврат дијела путарине које су платиле прије 2017. године, осим ако већ раније нису поднијеле такве захтјеве.

Код подношења захтјева за поврат дијела путарине могуће је одабрати једну од три могућности, а више информација о томе може се наћи на веб-страници Спољнотрговинске коморе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана