Слаткиши и у кризи иду као алва

Милијана Латиновић
Слаткиши и у кризи иду као алва

БАЊАЛУКА - Вриједност увоза какаоа и производа у којима је та биљна сировина неизоставан састојак, међу којима су и разне врсте чоколаде, за осам мјесеци ове године износила је око 110 милиона марака, што је за око девет милиона КМ више у односу на исти период лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ од јануара до краја августа ове године увезено је скоро 14 милиона килограма какаоа и производа од какаоа, док је у истом периоду лани увезено близу 13 милиона килограма.

Највише ових производа, према подацима УИО, стигло је из Хрватске, Србије, Њемачке и Пољске.

Подаци УИО показују да је за осам мјесеци ове године БиХ у иностранство пласирала нешто више од три милиона килограма какаоа и производа у којима је какао неизоставан састојак, вриједности скоро 16 милиона марака. У истом периоду прошле године БиХ је извезла нешто мање од три милиона килограма тих производа, вриједности скоро 15 милиона марака. Највише је извезено у Србију, Црну Гору, Сјеверну Македонију и Хрватску. Иако су у односу на прошлу годину порасли и увоз и извоз какаоа и производа од какаоа, увоз је и даље много већи од пласмана тих производа.

Економисти кажу да је индустрија слаткиша у БиХ доста добро заступљена, а иако нема великих произвођача, неколико мањих раде пуном паром.

- Индустрија слаткиша се одржала и у вријеме короне. Чоколада утиче на боље расположење људи, а није ни скупа да би је се морали одрећи у вријеме кризе. Потражња за слаткишима је у порасту, а по дефиницији када су људи у лошем расположењу онда посежу за чоколадом а то је свакако боља опција него алкохол - рекао је за “Глас Српске” економиста Зоран Павловић.

У удружењима за заштиту права потрошача кажу да ови подаци показују да има бранши којима корона ипак није успјела да помрси планове и у којима ипак збрајају добит.

- Очигледно је да нису пали ни производња и потражња за слаткишима који се изузетно добро продају без обзира на то да ли је ријеч о кексу, чоколадама или пак намирницама које су неопходне да би смо сами припремили неко слатко јело - истичу заштитници права потрошача.

Највећи произвођач

Какао је сировина која се добија сушењем и мљевењем дијелова биљке какаовац и неизоставан је састојак чоколаде. Највећи произвођач какаоа у свијету је Обала Слоноваче, гдје се у просјеку годишње произведе 1,33 милиона тона какаа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана