Скупља тегла, скупљи и џем

Јана Кезић
Скупља тегла, скупљи и џем

БАЊАЛУКА - Поскупљење репроматеријала није заобишло ни прехрамбено-прерађивачку индустрију у Српској па су тако тегле, флашице, поклопце и остало плаћали и по дупло вишим цијенама него лани, а додатну главобољу су им током ове сезоне задале и временске неприлике које су умањиле род воћа и поврћа.

Директор прехрамбене индустрије “Сава Семберија” у Бијељини Стево Филиповић каже за “Глас” да је ова година за прерађивачку индустрију била тешка у сваком смислу.

- Овогодишња сезона била је тешка сама по себи због временских неприлика, а друга ствар је абнормални скок свих цијена репроматеријала који утичу на производњу готовог производа. Неке цијене су дупло више него оне лани - казао је Филиповић.

Додао је да су поред свих отежавајућих околности главни дио сезоне ипак успјели привести крају.

- Цијене наших производа не можемо преко ноћи да мијењамо, али мислим да ће поскупљење репроматеријала и свега осталог сигурно утицати на кориговање и повећање цијена наших производа - рекао је Филиповић.

Објаснио је да тренутно у производњи раде слатки програм, што ће трајати до краја децембра након чега слиједи капитални ремонт фабрике и припрема за сљедећу сезону.

- Концентришемо плодове шљива, шипурак, аронију од чега правимо џемове, прекмезе, компоте и сад смо на завршетку ударног дијела сезоне - рекао је Филиповић.

Руководилац за домаће тржиште у предузећу “Спектар дринк” из Бијељине Небојша Јефтић казао је за “Глас Српске” да иако нимало лака, ова година за прерађиваче за нијансу је боља од претходне.

- Међутим, сачекао нас је хаос са поскупљењем енергената и свих цијена па је у том дијелу дошло до поремећаја који још трају и не знамо када ће доћи крај свему томе. Све сировине су поскупјеле, а поготово оне за које смо ми везани. Ми смо велики потрошачи шећера, а он је берзанска роба - рекао је Јефтић.

Како је додао, у посљедња три до четири мјесеца дошло је до енормних повећања цијена, од енергената до амбалажа, етикета, воћних каша и осталог.

- Иако смо имали уговорену производњу са нашим кооперантима, суша је узела свој данак па смо тако долазили у ситуацију да купуса, који је наш стратешки производ, једноставно нисмо имали на тржишту. У једном критичном моменту наше робе није уопште било на рафама - испричао је Јефтић додавши да се сада полако враћају у нормалу.

Увоз

Стево Филиповић каже да су све сировине које су произведене у било којем дијелу Српске, уколико су испуњавале минималне услове да уђу у процес прераде, радо откупљивали додавши да су само неке сировине увозили из иностранства.

- Углавном је ријеч о црвеној паприци. Њу смо увозили искључиво из Србије, а не као претходних година из Македоније и Бугарске - рекао је Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана