Семберски гигант се диже из пепела

Данијела Бајић
Семберски гигант се диже из пепела

БИЈЕЉИНА - Радници “Новог Житопромета” у Бијељини почели су јуче са припремама погона како би што прије овај некадашњи семберски гигант поново почео са производњом.

У ову фирму, која је раније носила назив “Житопромет”, а чији је  стоодстотни власник фочанска компанија “Павгорд”, првог радног дана крочило је 20 радника, који су и раније радили у овом предузећу.

Шеф производње у “Новом Житопромету” Душан Томић истакао је за “Глас Српске” да су, поред прегледа машина и инсталација, као и чишћења, у току и грађевински радови.

- С обзиром на то да готово три године ништа није радило, прво смо ангажовали електричаре и браваре који су и прије овдје радили да преконтролишу све машине. Како се буде посао одвијао тако ћемо позивати и остале раднике, који су овдје радили прије стечаја - казао је Томић.

Додао је да ће настојати да у што краћем року крену са откупом житарица и млинском производњом.

- Са откупом житарица ћемо почети ове године, тако да позивамо све произвођаче да буду у приправности, јер капију отварамо чим оспособимо машине - рекао је Томић.

Цвијетин Станојевић, који је у овој фирми као млинар радио дуже од двије деценије, каже да се са радошћу одазвао на позив шефова да се врати на посао.

- Нисам вјеровао да ћу се икад више вратити у ове погоне, али чуда се дешавају. Не знам како бих описао овај осјећај, јер двије деценије проведене овдје није мало. Ова фирма ми дође као друга кућа - казао је Станојевић, који је заједно са још неколико колега задужен за оштрење млинских ваљака, ремонт и чишћење машина.  

“Павгорд” је 18. јануара ове године купио непокретну имовину “Житопромета” по цијени од 3,1 милион КМ и тако постао стоодстотни власник овог предузећа. Ова фочанска компанија, која је раније купила и покретну имовину фирме, уплатила је и 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.

Проблеми у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту појавили су се 2018. године. Силоси овог предузећа у септембру те године били су пуни пшенице, али су погони стајали јер ратарима није био плаћен род. Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. До отварања стечаја у децембру 2019. године, у “Житопромету” је било запослено 113 радника.

Заслуга инвеститора

Душан Томић је истакао да би оживљавање семберског предузећа била немогућа мисија да немају, како каже, јаког и одговорног инвеститора.

- Ова фирма ће поново бити на мјесту које јој припада, а то је број један што се тиче прехрамбено-прерађивачке индустрије у региону. Сигуран сам у то - нагласио је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана