“Шећерана” продата за три милиона КМ

Данијела Бајић
“Шећерана” продата за три милиона КМ

БИЈЕЉИНА - Бијељинска “Шећерана” иде у руке фирме “НСГ Рент” из Зворника за три милиона марака, једногласно је одлучено на данашњој Скупштини повјерилаца.

Потврдио је то за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић, нагласивши да је фабрика продата из 16. покушаја.

- На сједници Скупштине једногласно је донесена одлука да се фабрика прода, са свом покретном и непокретном имовином, јер је то била једина понуда која нам је пристигла - казао је Матић, нагласивши да је “Шећерана” у стечају од 2015. године.

Он је подсјетио да је фирма “НСГ Рент” уплатила депозит у износу од 50.000 КМ, а за документацију 10.000 марака.

Према његовим ријечима, у наредних десет дана купац треба да уплати преостали дио новца, чиме ће постати власник “Шећеране”.

Куповином фабрике “НСГ Рент” постаје власник 50 хектара земље и 15.000 квадрата пословног комплекса.

Имовина Фабрике шећера годинама је безуспјешно продавана, прво по цијени од десет милиона марака, а касније по нешто нижој.

Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који је мјеркао “Шећерану” и за њу нудио 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће биле су заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске.

Послије њих, у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији.

За Фабрику шећера у стечају био је заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, а на листи заинтересованих била је и фирма “Унимонт” из Лознице, као и фочанска компанија “Павгорд”.

Одуговлачење

Небојша Матић је истакао да је стечај могао бити окончан још крајем прошле године, али је епидемиолошка ситуација све закомпликовала.

Он је подсјетио да је Одбор повјерилаца дао позитивно мишљење о понуди “НСГ Рента”, али ништа није могло бити ријешено без Скупштине, на чије се заказивање чекало два и по мјесеца.

- Инвеститор је чак писмено затражио одговор да ли је он купац или није - рекао је раније Матић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана