“Шећерана” на добошу за 8,5 милиона КМ

Милијана Латиновић
“Шећерана” на добошу за 8,5 милиона КМ

БИЈЕЉИНА - Лицитација на којој је имовина бијељинске “Шећеране” била понуђена по цијени од девет милиона марака пропала је јер нико није био спреман да уплати депозит, због чега ће то пропало предузеће по 14. пут на добош и то за пола милиона марака нижу цијену.

Потврдио је то у петак за “Глас Српске” предсједник Одбора повјерилаца “Шећеране” Војислав Николић нагласивши да није било заинтересованих за куповину предузећа по цијени од девет милиона марака, те да ће имовина некадашњег семберског гиганта сада бити понуђена за 8,5 милиона КМ.

- У понедјељак би требало да се састане Одбор повјерилаца. Ниједна понуда није стигла, тако да нећемо имати шта да разматрамо. У складу са посљедњом одлуком Скупштине повјерилаца, цијена “Шећеране” аутоматски пада за пола милиона - рекао је Николић.

Подсјетио је да је на посљедњој сједници Скупштине повјерилаца одлучено да оглас о продаји “Шећеране” буде расписиван сваких 15 дана те да ће цијена у случају да предузеће не буде продато са сваким новим огласом падати за 500.000 КМ, све до седам милиона КМ.

- Ни банкар из Кине Драган Гуру Ђурагин, који је раније послао писмо намјере и тврдио да је спреман да купи “Шећерану”, више се не јавља - рекао је Николић.

Фабрика шећера у стечају је од 2015. године, а њена имовина продавана је неколико пута по цијени од десет милиона марака.

Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који годинама мјерка “Шећерану” и за њу нуди 6,9 милиона марака, за њу су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала.

Након њих у трку за пропало предузеће ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала.

За куповину тог предузећа депозит је уплатила и фочанска компанија “Павгорд”, која је за “Шећерану” нудила пет милиона марака, али је та понуда одбијена. Фабрика зјапи празна већ 12 година.

Имовина

Скупштина повјерилаца бијељинске “Шећеране” донијела је недавно одлуку да би продаја ове фабрике требало да буде убрзана и окончана у што краћем року. Одлучено је да ће фабрика и даље бити продавана као технолошка цјелина, лицитирањем цјелокупне имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана