"Шећерана" 15. пут на добошу

Милијана Латиновић
"Шећерана" 15. пут на добошу

БИЈЕЉИНА - Фабрика шећера у стечају из Бијељине 15. пут иде на добош и то по цијени од осам милиона марака, а да ли ће судбина "Шећеране" коначно бити ријешена, биће познато 23. марта када ће Одбор повјерилаца разматрати пристигле понуде, ако их буде било.

Потврдио је то јуче за "Глас Српске" стечајни управник "Шећеране" Небојша Матић, нагласивши да заинтересовани понуде за куповину овог некадашњег семберског гиганта могу слати до 21. марта до 12 часова.

- Ниједна понуда још није стигла, што не значи да их неће бити у идућих неколико дана. Тешко је предвидјети шта ће се дешавати, али се надамо да ће се озбиљан инвеститор коначно појавити - рекао је Матић, подсјетивши да је најозбиљнији купац до сада била фочанска фирма "Павгорд", која је за нудила пет милиона марака и уплатила депозит од 100.000 КМ, али да Скупштина повјерилаца то тада није прихватила.

Бањалучанин Горан Вајкић, који већ годинама за то пропало предузеће нуди 6,9 милиона марака, каже да није одустао и да чека своју прилику.

- Нећу доставити понуду све док не буде понуђена цијена која мени одговара, а то је 6,9 милиона КМ. И даље сам заинтересован за куповину "Шећеране" - рекао је Вајкић за "Глас Српске".

Осим њега, за имовину тог бијељинског предузећа су биле заинтересоване и фирме "Солтист" и "Саријел" из Турске, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала.

Послије њих у трку за пропало предузеће ушла је и компанија "Нива" из Жабља у Србији, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али су од тога одустали. Једно вријеме као потенцијални купац спомињан је и банкар из Кине Драган Гуру Ђурагин.

Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година, а њена имовина годинама је продавана по цијени од десет милиона марака.

Скупштина повјерилаца бијељинске "Шећеране" донијела је крајем прошле године одлуку да би продаја ове фабрике требало да буде убрзана и окончана у што краћем року. Одлучено је да ће фабрика и даље бити продавана као технолошка цјелина, лицитирањем цјелокупне имовине.

Најнижи износ

Скупштина повјерилаца "Шећеране" прошле године донијела је одлуку да цијена имовине након сваке неуспјеле лицитације буде смањена за пола милиона марака. Најнижа цијена по којој предузеће може бити продато је седам милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана