“Шећерана” 12. пут на добошу

Милијана Латиновић
“Шећерана” 12. пут на добошу

БИЈЕЉИНА - Имовина бијељинске Фабрике шећера идуће седмице биће поново понуђена на лицитацији, 12. пут за четири године, од када је отворен стечај у том пропалом предузећу.

Потврдио је то јуче за “Глас Српске” предсједник Одбора повјерилаца “Шећеране” Војислав Николић нагласивши да није било заинтересованих за куповину предузећа по цијени од 9,5 милиона марака, те да ће имовина некадашњег семберског гиганта сада бити понуђена за девет милиона КМ.

- У понедјељак очекујем састанак са новим стечајним управником Марком Крсмановићем који би након тога требало да објави нову јавну продају “Шећеране” - појаснио је Николић.

Додао је да од посљедње сједнице Скупштине повјерилаца, која је одржана почетком новембра, није стигла ниједна понуда за куповину “Шећеране”.

- У међувремену, бившем стечајном управнику стигао је допис банкара из Кине Драгана Гуруа Ђурагина који је навео да је и даље заинтересован за куповину “Шећеране”, али да због дешавања у Хонгконгу није још у могућности да уплати депозит, те да ће то учинити чим буде у могућности. Ми њега више не доживљавамо као озбиљног купца и сматрамо да је до сада могао уплатити депозит - истакао је Николић.

Нови стечајни управник “Шећеране” Марко Крсмановић јуче није желио да даје изјаве.

Фабрика шећера у стечају је од 2015. године, а њена имовина годинама је продавана по цијени од десет милиона марака. 

Бањалучанин Горан Вајкић, који је раније за имовину “Шећеране” нудио 6,95 милиона марака, истиче да је и даље заинтересован за куповину те фабрике.

- Када ћу уплатити депозит и на коју цијену, то је ствар моје тактике. Може се десити да уплатим на цијену од седам и по милиона, или да чекам да једнога дана падне на пет милиона, видјећемо - рекао је Вајкић за “Глас Српске”. 

Осим њега, за “Шећерану” су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел”, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала. 

Након њих у трку за пропало предузеће ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала. 

За куповину тог предузећа депозит је уплатила и фочанска компанија “Павгорд”, која је за “Шећерану” нудила пет милиона марака, али је та понуда одбијена. Фабрика зјапи празна већ 12 година
 

Минимум

Скупштина повјерилаца бијељинске “Шећеране” одлучила је 8. новембра да буде настављено са продајом, те да цијена имовине Фабрике шећера након сваке неуспјеле лицитације буде смањена за пола милиона марака. Најнижа цијена по којој предузеће може бити продато је седам милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана