Савјет министара није усвојио Одлуку о заштитним мјерама на увоз меса

Срна
Савјет министара није усвојио Одлуку о заштитним мјерама на увоз меса

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да на данашњој сједници, у другом кругу гласања, није усвојена одлука о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ на период од двије године.

Кошарац је рекао новинарима да су за одлуку гласали предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар комуникација и транспорта Војин Митровић, министар за људска права и избјеглице Милош Лучић и он.

Према његовим ријечима, остали нису гласали из необјашњивих разлога и ова одлука ће се поново наћи на наредној сједници Савјета министара.

-Сматрам да би ово била добра одлука, да на основу аргумената и чињеница, третирајући Споразум о стабилизацији и придруживању, отпочнемо преговоре са представницима Европске комисије, како би ово питање третирали на заједнички начин и дошли до одлуке Савјета за стабилизацију и придруживање, што би подразумијевало да се, мимо ове одлуке уђе у процес измјена Спроразума о стабилизацији и придруживању - објаснио је Кошарац.

Он је оцијенио да је тако нешто потребно и важно, те додао да не разумије ставове оних који нису гласали за.
Кошарац је рекао да је захтијевао да буду усвојени и закључци којим би Министарство иностраних послова у Савјету министара било обавезано да достави „ноте вербале“ Савјету за стабилизацију и придруживање о томе да се настоје отворити суштински преговори у вези са увођењем заштитних мјера за увоз свјежег и расхлађеног меса говеда и свиња у БиХ.

- Нажалост, министар иностраних послова Бисера Турковић била је против да данас о томе причамо. Мислим да је то штетно, лоше и ми нећемо одустати од наших напора да и даље на Савјет министара поново предлажемо ову одлуку - поручио је Кошарац.

Он сматра да је елементарно право заштитити примарне произвођаче, за које је рекао да имају његову и подршку дијела његових колега у Савјету министара, те ће истрајати у томе да се на наредној сједници поново нађе ова одлука, будући да је аргументација друге стране непостојећа.
Кошарац је навео да постоје приче да отпор постоји и због тога што је интензивнија и развијенија примарна производња у Републици Српској.

-Истина је да је примарна производња развијенија у Републици Српској и легитимно право је да штитимо интересе примарних произвођача Српске и то ћемо чинити - појаснио је Кошарац и додао и из ФБиХ постоји подршка произвођачима Српске, те да није јасно зашто данас неко покушава да оспорава на начин да неће да упути „ноту вербале“ Савјету за стабилизацију и придруживање и оспорава легитимно кретање у складу са Споразумом.

Кошарац је поновио да питање увођења мјера треба третирати кроз институције, те да приликом увоза меса у неке друге земље западног Балкана постоје прелевмани и стоодстотне царине.

Он је рекао да је на састанку са министром пољопривреде у Влади Србије информисан да је и Србија увела царинску стопу за увоз одређених производа у свјежем и расхлађеном стању. „Зашто то ми не урадимо, зашто је код нас нула одсто? Ко кога овдје штити? Да ли неко штити увознички лоби? Дајте да и о томе говоримо“, рекао је Кошарац.

Кошарац је додао да се кроз гласање види ко кога штити и ко ради за чији интерес, те истакао како он хоће да ради за интерес примарне производње као и да постоји значајан број колега који то исто хоће.

Он је рекао да европским партнерима без комплекса треба рећи да БиХ жели да, снагом аргумената, заговара измјене Споразума о стабилизацији и придруживању.

- Што прихватамо да је све у реду оно што кажу неки европски представници? Сматрам да се кроз дијалог требамо сматрати равноправним у томе. Споразум о стабилизацији и придруживању је билатерални споразум и имамо право, као страна, да то питање отварамо -закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана