Савез удружења пољопривредних произвођача: Ресорна министарства да заштите домаће произвођаче

Срна
Foto: Срна

ГРАДИШКА- Представници Савеза удружења пољопривредних Републике Српске данас су поново упутили захтјев ресорним министарствима у Влади Републике Српске и Савјету министару да спроведу потребне мјере за заштиту домаће производње од прекомјерног увоза.

Предсједник Скупштине Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Мишо Маљчић, који је и предсједник Удружења свињогојаца, рекао је након састанка представника Савеза у Градишци да је најтеже стање у свињогојству и говедарству јер на домаћем тржишту не могу да продају ни тренутну производњу меса која покрива тек 20 до 30 потреба тржишта БиХ.

"Осим тога што нема потражње за домаћим месом и цијене су толико ниске да нас то доводи у тоталне губитке", указао је Маљчић.

Према његовим ријечима, у односу на период прије пандамије цијене су пале за 50 одсто.

"Цијена прасади била је више од четири КМ, а сада је око двије КМ. Упркос томе нема пуњења това јер је и цијена товљеника ниска и креће се око 2,2 КМ, а и товљенике неће нико да откупи. То нас доводи да у ситуацију да се задужујемо, не можемо да враћамо кредите и плажамо обавезе", реако је Маљчић.

Он је оцијенио да пољопривредни произвођачи немају довољно уважавања ресорних министарстава, те нагласио да је њихова обавеза заштите домаће произвођаче.

"Угрожене су све гране пољопривредне производње зато што ЕУ све своје вишкове субвенционише на начин да штампају огромне количине новца и дијеле их својим пољоприврденицима, да би опстали и били рентабилни. Субвенцишу извоз који на крају завршава на тржишту БиХ", навео је Маљчић.

Он је додао да у Савезу прате колике су цијене на тржитима Њемачке, Данске, Холандије, гдје је тренутно виша цијена живог товљеника од свињске полутке на домаћем тржишту.

"То говори да имамо тешки дампинг. Нас тренутно упропаштавају месопрерађивачи који увозе огромне количине меса. Само је један месопрерађивач за седам дана увезао 14 шлепера свињских полутки, што је, када прерачунате, више од 1.200 товљеника. Толики откуп би спасио читаву регију Лијевча, а осим ове регије имамо још само веће вишкове у Посавини и Семберији", појаснио је Маљчић.

Он је истакао да је на састанку Савеза констатовано да пољопривредници не желе да малтретирају становништво затварањем граница, али да ће бити принуђени на то ако се овакво стање настави.

"Због тренутне ситуације забрањена су окупљања, али имамо једноставан начин да блокирамо границе тракторима. Ако будемо приморани то ћемо урадити до момента док не доведемо све преговараче за сто и ријешимо овај проблем", нагласио је Маљчић.

Он је додао да ранији интервентни откуп није дао жељене резултате, да јесте доста откупљено, али да је сав новац за субвенционисање откупа отишао месопреађивачима, те да је сада једино рјешење увођење прелевмана или квота на увоз пољопривередних производа.

"Не тражимо тоталну блокаду увоза, него само да наша стока буде откупљена и да има приоритет, те да се заштити цијена. Спемни смо за преговоре и молимо да се овај проблем озбиљно схвати", рекао је Маљчић.

Предсједник Удржења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је да је и стање у воћарству лоше јер су имали умањен род око 50 одсто, али да је тренутно олакшање што је цијена воћа нешто виша него раније.

"По тржним центрима цијена воћа је јако висока и неприступачна потрошачима, што говори да су се откупљивачи уградили у произвођачку цијену два то три пута више од произвођача. На крају воћар није успио да добије оно што је очекивао, а имали смо жељу да ове године продајемо воће по реалној цијени и да воће буде доступно потрошачима", закључио је Дојчиновић.

Он је додао да очекује да ће због мањака воћа на домаћем тржишти цијена увозног воћа бити све већа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана