Шаран и сом доносе плате радницима

 Милијана Латиновић
Шаран и сом доносе плате радницима

ПРЊАВОР - Предузеће “Рибњак” из Прњавора продало је ових дана око шест тона изловљене рибе, махом шарана, обезбиједивши тако више од 50.000 марака те је једно од ријетких у стечају које је успјело да стане на ноге, сачува и увећа стечајну масу.

Стечајни управник прњаворског “Рибњака” Радомир Предојевић рекао је за “Глас Српске” да је изловљено укупно 17 тона рибе, углавном шарана и нешто мало сома те да очекује да продаја буде завршена у идућих десетак дана.

- Шаран продајемо по цијени од девет марака по килограму, док иста количина сома кошта десет КМ. Риба је одличног квалитета, јер је добро храњена па има од 2,5 до шест килограма по комаду - рекао је Предојевић и додао да је међу изловљеном рибом и око 2.500 килограма млађи коју ће вратити у рибњаке и хранити за идућу годину.

Појаснио је да је цијена формирана на бази тржишних кретања.

- Не бавимо се малопродајом, ово је наша велепродајна цијена по којој купци пазаре рибу овдје у нашем складишту - појаснио је Предојевић, нагласивши да је интересовање за рибу велико.

Додао је и да купци имају могућност авансног плаћања, али и одгођеног на осам дана уз обезбјеђење мјеницом.

Новцем који ће обезбиједити од продаје рибе планирају да исплате све заостале плате за шест запослених.

Предојевић с поносом истиче да је “Рибњак” сада самоодрживо и функционално предузеће, које уредно измирује све текуће обавезе и наглашава да ништа од тога не би постигли да није било помоћи надлежних.

- Од Владе РС смо добили 100.000 марака што смо уложили у порибљавање и обезбјеђење хране за рибу. Први пут након пет година риба у овом рибњаку је храњена. Имали смо одличну сарадњу са свима од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Пољопривредног института, до стечајних органа - рекао је Предојевић.

Додао је да вјерује да ће предузеће ову пословну годину завршити са свим измиреним обавезама, како према радницима тако и према држави.

Предојевић је био први стечајни управник у овом предузећу, а након његове смјене стечај су водиле још двије његове колегинице. У жижу јавности “Рибњак” је доспио у јулу прошле године након угинућа велике количине рибе. Да би ситуација била иоле доведена у ред на мјесто четвртог стечајног управника тада је именована Наташа Косић, која је успјела да санира рибњак и створи услове за излов рибе.

Одлуком Вишег привредног суда у Бањалуци Предојевић је у децембру прошле године поново враћен на мјесто стечајног управника.

Прњаворски “Рибњак” се простире на око 860 хектара површине подијељене на 22 рибњака и 12 зимовника, гдје се чува изловљена риба.

Квалитет воде

Радомир Предојевић је испричао да су током цијеле године чистили све водотокове којима се “Рибњак” снабдијева водом из ријека Укрине и Вијаке.

- Инспекција је контролисала квалитет воде у више наврата, посљедњи пут у октобру и констатовали су да је вода задовољавајућег квалитета - истакао је Предојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана