Сарадњу са Италијом јачају инвестиције

Милијана Латиновић
Сарадњу са Италијом јачају инвестиције

БАЊАЛУКА - Улагање у области пољопривреде, дрвопрераде и туризма у Српској нашло се на мапи приоритета италијанске владе, што би традиционално добру сарадњу са Италијом, као једним од најважнијих спољнотрговинских партнера, учврстило и додатно развило.

О досадашњој сарадњи и даљим корацима било је ријечи на састанку вршиоца дужности директора Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС Дражена Врховца са представницима италијанских привредника у БиХ које је предводио предсједник удружења Ђузепе Франки.

- Италијанска влада је међу приоритетима дјеловања одредила и директно улагање у земље западног Балкана, међу којима су Република Српска и БиХ.

ИРБ ће доставити удружењу конкретан приједлог за директну могућност улагања италијанских привредника у Српску који ће садржавати конкретан план могућег инвестирања у области туризма, пољопривреде, дрвопрерађивачке и осталих дјелатности - саопштено је из ИРБ-а.

Врховац је на састанку у Бањалуци упознао италијанске привреднике о активностима ове банке на снажној промоцији потенцијала Српске, као и о детаљно сачињеном инвестиционом профилу и профилима локалних заједница који садрже детаље потребне потенцијалним улагачима.

Додао је да је циљ ових активности развој и јачање Републике, те да је привлачење квалитетних инвеститора међу главним корацима на том путу.

О детаљима састанка Франки ће упознати асоцијацију привредника у Италији која има 500.000 чланова, као и италијанско удружење малих и средњих предузећа са 100.000 чланова, са којима имају добру сарадњу.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало рекао је за “Глас Српске” да је Италија традиционално једно од најважнијих тржишта за област прераде дрвета и производњу намјештаја.

- Деценијама развијамо разне облике сарадње и учврстили смо пословне односе, тако да су свако ново јачање сарадње и заједничке инвестиције додатна шанса за још боље пословање - рекао је Партало који је и директор предузећа “Дрвопродекс” које је лани у Италију пласирало готове вишеслојне лакиране подове у вриједности већој од десет милиона евра.

Партало истиче да Италија има квалитетно тржиште и бренд, те веће искуство и знање у преради дрвета, због чега је сарадња с њима вишеструко добродошла.

- Наша позиција у пазуху Европске уније са добрим путним комуникацијама, сировинском базом, радном снагом и коректним цијенама електричне енергије је веома интересантна за ЕУ, самим тим и Италији и то је наша прилика коју полако развијамо. Сигурно да смо им ми много интересантнији партнери него рецимо Индија или Кина, јер нашу робу преузму, виде и онда плате, а да би купили у Кини морају унапријед платити - истакао је Партало.

Робна размјена

Према подацима Републичког завода за статистику Италија се лани нашла на другом мјесту на листи земаља са највећим учешћем у обиму размјене са Српском. Обим робне размјене лани је износио 1,867 милијарди марака. Од тога се на извоз односило више од 690 милиона марака, док је увоз био “тежак” 1,177 милијарди КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана