Самит у Бечићима окупио стручњаке из региона: Инфлаторни удар премашио сва очекивања

Милош Васиљевић
Самит у Бечићима окупио стручњаке из региона
Foto: Анадолија | Самит у Бечићима окупио стручњаке из региона

БЕЧИЋИ - Како не угрозити привреду, а са друге стране обуздати инфлацију, те одржати банкарску ликвидност и фискалну консолидацију теме су о којима се највише дискутовало на почетку Деветог самита министара финансија, гувернера централних банака и директора пореских управа земаља Западног Балкана.

Учесници дводневног самита, који је данас почео у Бечићима под називом "Финансијска и монетарна стабилност региона у условима изражених геополитичких ризика", расправљали су о најважнијим аспектима кризе. Своје виђење изнијели су бројни експерти из Србије, Црне Горе, БиХ, Албаније, Сјеверне Македоније, Хрватске и Словеније, те представници ЕИБ-а, ММФ-а, пословних банака, осигуравајућих друштва и највећих компанија у региону, попут Japan Tobacco International (JTI), који је један од покровитеља скупа.

Предсједник Савеза економиста Србије Александар Влаховић оцијенио је да се сада налазимо у "другом полувремену" кризе којој се још не назире крај.

- Као последица великих фискалних стимуланса и експанзивне монетарне политике у време пандемије, данас се суочавамо са великом инфлацијом. Инфлаторни удар је премашио сва очекивања са почетка ове године, централне банке земаља региона доста усклађено, како није виђено у последњих 50 година, подижу каматне стопе да би обуздале раст цена, али морају да воде рачуна да се то не одрази негативно на раст привреде -  казао  је Влаховић.

Шеф регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Александро Брагонци рекао је да улагање у зелену економију начин да се превазиђе актуелна криза коју су произвели пандемија, енергетска криза и сукоб у Украјини.

- То значи улагање у дигитализацију, декарбонизацију, иновације, што треба да обезбиједи транзицију ка зеленој економији - рекао је он.

Александар Дамјановић, министар финансија Црне Горе, које је покровитељ скупа рекао је да без сарадње и размјене праксе и искустава у региону нема напретка, те да нико не може сам изаћи из  зачараног круга проблема.

Како на све ове проблеме гледају у реалном сектору говорио је и директор корпоративних послова и комуникација JTI за Западни Балкан Горан Пекез. Он је поздравио успјешне акције црногорских и власти у БиХ у борби против шверца дуванских прерађевина, наводећи да је заплијена 1,5 милијарди комада цигарета у луци Бар повратила огромна средства буџетима ове двије земље.

- Кључни наредни корак је да се ова борба настави сваког дана, а заплијењене цигарете униште и тако никад не врате у криминалне канале. JTI подржава напоре земаља региона у одлучној борби против илегалне трговине дуваном и дуванским производима и апелује да истрају у томе за добробит својих грађана - казао је Пекез.

-Читав свијет се суочава са кризом огромних размјера и  то има несумњив утицај на наш регион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана