Садашњи лимит ПДВ погодује сивој економији

Анита Јанковић Речевић
Садашњи лимит ПДВ погодује сивој економији

БАЊАЛУКА - Праг за улазак у систем ПДВ-а од 50.000 КМ представља велику препреку у раду самосталних привредника, а извор је и сиве економије нарочито у садашњим отежаним условима пословања када новац готово свакодневно губи вриједност због чега пословна заједница из Српске тражи повећање лимита на 150.000 КМ.

Предсједници Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић и Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Жана Арсић потписали су јуче иницијативу за измјене и допуне Закона о ПДВ-у, којом се предвиђа повећање прага за улазак у ПДВ систем са садашњих 50.000 на 150.000 КМ. Рачић је рекао да ће ова иницијатива бити понуђена свим заинтересованим у Српској, као и федералној Привредној и Обртничкој комори како би заједнички тај приједлог био упућен Савјету министара и Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Он је истакао да у БиХ постоји општи консензус свих учесника у привредном и политичком систему да се повећа тај праг.

- Садашњи систем ПДВ-а је извор сиве економије, пошто добар дио предузетника, који има намјеру да послује испод прага, није у ситуацији да пријави два или три радника и набави све репроматеријале па се прибјегава одређеним активностима које су у супротности са законом - навео је Рачић.

Арсићева је навела да је граница од 50.000 КМ велика препрека у пословању привредника који послују у форми самосталних и да ће, ако се нешто не учини, доћи до уласка свих њих у систем ПДВ-а, што ће довести до раста цијена за 17 одсто. Она је појаснила да су у протеклом периоду повећане плате радницима, да је дошло до енормног раста трошкова пословања, те да се промет ужурбано повећава због чега ће сви они који имају два запослена радника ускоро ући у систем ПДВ-а и питање је да ли ће моћи опстати.

- Важно је да послодавци у Српској и цијелој БиХ заједно наступе како би обезбиједили опстанак - рекла је Арсићева.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић каже за "Глас" да постоји пуна економска оправданост за повећање прага. 

- Налазимо се у турбулентном времену, услови пословања се мијењају из дана у дан и вриједност новца губи тежину, па 50.000 КМ данас за привредника није озбиљна свота. Повећање лимита уозбиљило би пословање, био би то корак ближе јачању конкурентности - рекао је Пазуревић и изразио наду да би затражене измјене до краја године требало да угледају свјетло дана.

С друге стране, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић скептичан је када је у питању прихватање иницијативе, наводећи да је ово један у низу захтјева према УИО.

- Привредна комора РС и све њене подручне коморе већ годинама уназад разним иницијативама настоје да утичу на измјене прописа у области индиректних пореза, али безуспјешно - рекао је Савић који сматра да се једна трећина укупног промета привреде у БиХ налази у сивој зони.

Ранији захтјеви

Стево Савић каже да је претходних година више пута покретана иницијатива за помјерање рока плаћања ПДВ-а са 10. на 20. у мјесецу, али да ни тај приједлог нажалост никада није наишао на разумијевање.

- Подносили смо низ других иницијатива у вези са измјенама стопе ПДВ-а које су увијек оспораване уз објашњење о компликованости расподјеле прихода од индиректних пореза. Комплексност уређења наше земље и сложеност доношења одлука удаљава нас од добрих иницијатива па годинама остајемо ту гдје јесмо - рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана