Руси утврђују капацитете “Орла”

Милијана Латиновић
Руси утврђују капацитете “Орла”

БИЈЕЉИНА - Стручни тим руске компаније ОДК требало би да стигне идуће седмице у Акционарско друштво за производњу и ремонт “Орао” из Бијељине како би утврдили спремност те компаније и капацитете за добијање лиценце за ремонт мотора које користе борбени авиони “МиГ-29”, што би том привредном гиганту обезбиједило посао на дуге стазе.

Истакла је то за “Глас Српске” вршилац дужности генералног директора “Орла” Биљана Марковић, нагласивши да је ова посјета наставак сарадње договорене на аеронаутичком сајму “МАЏ” који је крајем августа одржан у Москви. На том сајму делегација Владе РС потписала је меморандум са руском државном корпорацијом “Ростех” коју чини 11 компанија, међу којима је и ОДК.  

- У посјету нам 4. децембра стижу технички директор и руководилац лиценцног програма компаније ОДК. Према њиховом плану седмодневног боравка у “Орлу” који су доставили у петак, циљ посјете је да провјере капацитете наше компаније, знање запослених, технологију и сву документацију, како би дали стручно мишљење да ли “Орао” има капацитет за добијање лиценце - појаснила је Марковићева. 

Додала је да је планирано да посљедњег дана посјете представници “Орла” са руским колегама потпишу протокол у којем ће бити прецизирани даљи кораци сарадње. 

- Увјерена сам да “Орао” има способност и капацитет за то што би нам омогућило посао у идућих барем 20 година. Желимо да се оспособимо за ремонт мотора који се користе у борбеним авионима “МиГ-29”, које је Војска Србије добила од Русије, с обзиром на то да је Министарство одбране Србије веома важан пословни партнер овог предузећа - истакла је Марковићева. Додала је да би идући корак овог привредног гиганта био добијање лиценце за ремонт хеликоптерских мотора. 

Марковићева је нагласила да поступак лиценцирања много кошта, те да “Орао” нема новац за то, али да се уздају у подршку институција.

- Владе Републике Српске и Србије су заинтересоване за улазак са капиталом у тај поступак, па ћемо видјети ко ће одобрити новац. Колико новца ће бити потребно и на који начин ће се тај дио регулисати, то у овом тренутку не знамо - истакла је Марковићева.

У овом бијељинском предузећу, које је недавно прославило важан јубилеј, 75 година пословања, тренутно, осим послова за Министарство одбране Србије, завршавају и послове које имају договорене са ваздухопловством Индије, а у току су и преговори са неким другим земљама. 

- Радимо и резервне дијелове за ваздухоплове једне канадске фирме - рекла је Марковићева.
 

Радници 

Биљана Марковић је истакла да “Орао” запошљава око 400 радника, те да се као и друге компаније у Српској суочава са одласком радника.

- У протеклом периоду отишла су нам два инжењера и покушавамо да нађемо квалитетне раднике како бисмо стизали да завршимо све послове у року. Плате су у складу са просјечним зарадама у Српској и ових дана требало би да исплатимо други дио септембарске плате - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана