Руси први на листи страних инвеститора у Српској

Милијана Латиновић
Руси први на листи страних инвеститора у Српској

Бањалука - Нето страна улагања у Републику Српску достигла су лани 316,8 милиона марака, што је за скоро 85 милиона више у односу на 2017. годину, а највише новца на домаће тржиште пласирала је Русија, као и Велика Британија и Италија.

Према подацима Централне банке БиХ достављеним институцијама Српске, највећа улагања у 2018. години остварена су у области производње кокса и рафинираних нафтних производа, сектору производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, те пословања некретнинама и у финансијским услужним дјелатностима, осим осигурања и пензијских фондова, као и у области производње моторних возила и приколица.

- Највише новца у прошлој години у Српску су инвестирале Русија и то 140,1 милион марака, Велика Британија 43,1 милиона, Италија 31 милион, затим Швајцарска 26,4 и Аустрија 22,9 милиона марака - показују подаци Централне банке БиХ.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић каже за “Глас Српске” да повећана страна улагања дају дозу оптимизма и охрабрења да на овим просторима још има потенцијала за развој и унапређење привреде.

- Добро је да инострани инвеститори не дижу руке од нас упркос проблемима са којима се суочавамо, а ту првенствено мислим на одлив радне снаге, као и на политичке турбуленције и неформирање власти на нивоу БиХ, које свакако утичу и на Српску - рекао је Ћорић.

Додао је да раст иностраних инвестиција показује да је Република Српска и даље атрактивно подручје за улагање, те да треба и у будућности стварати повољну пословну климу, која је предуслов за долазак инвеститора.

- На бази ових улагања треба формирати стратешка опредјељења како и на који начин подићи привреду. И даље видим велики потенцијал за развој у области електро-машинске индустрије, која је свугдје мотор развоја - рекао је Ћорић.

Према подацима Централне банке БиХ, прилив директних страних инвестиција у БиХ у 2018. години износио је 783,4 милиона марака, што је у номиналном износу на приближно истом нивоу као и годину раније. 

 

Вриједност инвестиција по дјелатностима (у милионима КМ)

140,6 - производња кокса и рафинираних нафтних производа

50,6 - производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром

18,2 - пословање некретнинама

17,4 - финансијске услужне дјелатности

12,7 - производња моторних возила и приколица

 

Генератор развоја

Перо Ћорић истиче да је изградња великих инфраструктурних објеката одувијек била генератор развоја у свим земљама па и у Српској, јер мобилише и друге дјелатности.

- Развијена инфраструктура је носилац раста и бруто домаћег производа и то је управо оно што нама треба - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана