Роба на лагеру, дрвопрерађивачи гомилају дугове

Милијана Латиновић
Роба на лагеру, дрвопрерађивачи гомилају дугове

БАЊАЛУКА - Добар старт у производњи и продаји шумских сортимената у прва два мјесеца покварио је март јер је због пандемије вируса корона дошло до стрмоглавог пада који је, како прогнозирају дрвопрерађивачи у Републици Српској, само наговјештај тешке ситуације у коју ће запасти.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Српској је у прва три мјесеца ове године произведено 394.446 метара кубних разних шумских сортимената, што је за 13,2 одсто више него у истом периоду лани.

Најзначајнији сортименти у производњи били су трупци, којих је произведено у маси од 143.407 метара кубних од четинарског и 72.038 метара кубних од лишћарског дрвета.

Статистичари су израчунали да је у истом периоду продато укупно 324.937 метара кубних различитих шумских сортимената, што је за 20,2 одсто више него у истом периоду прошле године.

Међутим, охрабрујуће податке с почетка године пољуљала је пандемија те је у марту забиљежен пад производње шумских сортимената за 22,4 одсто и продаје за 14,4 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је да је до повећања производње у првом овогодишњем кварталу у односу на исти период лани дошло због много повољнијих временских услова.

- Усљед пандемије изазване вирусом корона, посебно од друге половине марта, долази до наглог пада производње јер су смањене потребе за производима усљед неизвјесности шта ће донијети наредни период - навео је Шиник и додао да ће ситуација у шумарству и дрвопреради у Српској у великој мјери зависити и од стабилизације стања у појединим западноевропским земљама, као што су Италија и Њемачка које су значајни спољнотрговински партнери Српске.

Дрвопрерађивачи, које је пандемија довела у безизлазну ситуацију, тврде да је пад производње и продаје у марту само наговјештај лошег сценарија који их очекује у другом кварталу.

- Пилане су преузеле добар дио сортимената, али имају огромне залихе производа. Произвођачи намјештаја су блокирани. Њихови готови производи стоје на лагеру јер намјештај нико не купује у вријеме кризе, нема прихода, а дугови према испоручиоцима сировине се гомилају - појаснио је за “Глас Српске” предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало и додао да ће статистика сигурно показати пад и до 50 одсто у априлу и мају, те да је ликвидност предузећа већ пала и да пад очекују и даље.

Паркети

Дарко Партало каже да нешто мање губитке могу очекивати произвођачи подова и паркета.

- Станоградња није заустављена, многи објекти се граде или је изградња при крају, морају бити завршени, тако да ће произвођачи подова и паркета вјероватно успјети да испоруче своје производе - рекао је Партало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана