“Рибњак” стао на ноге

Милијана Латиновић
“Рибњак” стао на ноге

ПРЊАВОР - Предузеће “Рибњак” у стечају из Прњавора стало је на ноге годину након помора скоро пет тона рибе, захваљујући улагањима тешким око 140.000 марака, а након једног од најважнијих рочишта које ово предузеће очекује у септембру биће извјеснији и даљи ток стечајног поступка.

Рекао је то “Гласу Српске” стечајни управник “Рибњака” Радомир Предојевић, подсјетивши да је Влада Српске дозначила овом предузећу грант од 100.000 марака.

- “Рибњак” је доведен у функционално стање. Порибљен је са око пет тона рибе, обезбијеђена је храна и поносни смо јер ниједно угинуће немамо упркос овако високим температурама. Осим тога, склопили смо уговор с једном фирмом која детаљно одржава рибњаке и водотоке који су лани били зачепљени и довели до катастрофе - рекао је Предојевић.

Истакао је да је излов рибе планиран за новембар и децембар те да ће продајом такође обезбиједити одређен приход. У вријеме излова планирано је и ангажовање додатних радника.

Захвалан је на разумијевању и помоћи Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Влади Српске, инспекцији, Одбору повјерилаца и радницима јер су заједно довели предузеће у добро стање.

Нагласио је да их већ у септембру очекује једно од кључних рочишта у стечајном поступку.

- “Рајфајзен” банка је пријавила потраживања од око четири милиона марака. Сматрам да је то неосновано и одбио сам. Банка нас је тужила и рочиште је заказано за септембар. Од тог рочишта зависи исход комплетног стечаја. Не можемо продавати имовину ако имамо спорове и ако нисмо начисто да ли ми дугујемо некоме четири милиона или не - појаснио је Предојевић.

Подсјетио је да је стечајна маса предузећа процијењена на 10,5 милиона марака.

Предојевић је, иначе, био први стечајни управник у овом предузећу, а након његове смјене стечај су водиле још двије његове колегинице. У жижу јавности “Рибњак” је доспио у јулу прошле године након угинућа велике количине рибе. Како би ситуација била иоле доведена у ред на мјесто четвртог стечајног управника тада је именована Наташа Косић која је успјела да санира рибњак и створи услове за излов рибе.

Одлуком Вишег привредног суда у Бањалуци Предојевић је у децембру прошле године поново враћен на мјесто стечајног управника.

Прњаворски “Рибњак” се простире на око 860 хектара површине подијељене на 22 рибњака и 12 зимовника, гдје се чува изловљена риба.

Инспекција

Радомир Предојевић је испричао да су у контролу у “Рибњак” у овој години долазиле три инспекције.

- Долазили су нам водни инспектори, тржишни, затим за концесије и увјерили су се у квалитет како доводних и одводних канала, тако и у комплетно стање рибњака - казао је Предојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана