Репрограм спасао 74 пореска обвезника

Милијана Латиновић
Репрограм спасао 74 пореска обвезника

БАЊАЛУКА - Пореским обвезницима у Републици Српској за десет мјесеци ове године репрограмирана је наплата око 35,5 милиона марака дуга на основу пореза и доприноса.

У Пореској управи Републике Српске наводе за “Глас Српске” да је од јануара до краја октобра Министарство финансија РС одобрило 63 рјешења о одгођеном плаћању пореских обавеза за износ дуга од 35,3 милиона КМ, док је Пореска управа донијела 11 рјешења о одгођеном плаћању доспјелих пореских обавеза за износ дуга од 209.000 КМ. 

- Дуг по одобреним репрограмима, као и број захтјева за одгођено плаћање пореског дуга има тенденцију опадања у односу на исти период прошле године - навели су у Пореској управи.

Када су у питању обвезници којима је одгођена наплата највећег износа дуга, на првом мјесту је Фудбалски клуб Борац Бањалука коме је репрограмирана наплата 7,88 милиона марака, а на другом Привредно друштво “Семберија” из Бијељине којем је одгођена наплата 2,62 милиона марака на име пореза и доприноса.

Акционарском друштву “Дубички робни магазин” одгођена је наплата 2,31 милиона марака, док је бањалучкој “Електрокрајини” репрограмирано 1,96 милиона марака дуга. На листи је и Дом за старија лица Приједор који ће у ратама плаћати 1,73 милиона марака. 

- Пореске обавезе се могу репрограмирати у једнократном износу, најдуже на годину или максимално на пет година, односно у 60 једнаких мјесечних ануитета, а износ дуга који може бити одгођен за плаћање није лимитиран - истакли су у Пореској управи РС.

Члан Удружења економиста Републике Српске СЊОТ Предраг Дудуковић каже за “Глас Српске” да је репрограм добра мјера уколико се за њом посеже с циљем да се предузећу помогне да превазиђе тренутне проблеме.

- Уколико им не би био одобраван репрограм, једина опција је да се тим предузећима због неизмирених обавеза блокирају рачуни и тада она не би била у могућности да раде, а ако не раде, онда поготово не могу да измире нагомилане обавезе. Репрограмом им се омогућава да наставе са радом и да из текућег пословања измирују дуг који се скупљао годинама - истакао је Дудуковић. 

Нагласио је да у тренутку када предузећа или спортски клубови измире те обавезе не треба дозволити да поново западају у дугове, већ инсистирати на редовном измиривању обавеза. 

Дудуковић каже да дугови поменутих предузећа нису настали у овој години, већ се вуку из ранијег периода, истакавши да је у посљедње вријеме наплата пореза и доприноса много боља него ранијих година. 

 

 Надлежност 

У Пореској управи РС наводе да је у њиховој надлежности поступак одгађања наплате пореског дуга до 30.000 марака. Додају да о захтјевима пореских обвезника за ду¬г већи од тог износа одлучује Министарство финансија РС. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана