Репрограм добила 62 пореска обвезника

Милијана Латиновић
Репрограм добила 62 пореска обвезника

БАЊАЛУКА - Пореским обвезницима у Републици Српској за девет мјесеци прошле године репрограмирана је наплата 38,82 милиона марака дуга на основу пореза и доприноса и то за 62 обвезника.

У Пореској управи РС за “Глас Српске” наводе да је од јануара до краја септембра прошле године Министарство финансија РС одобрило 49 рјешења о одгођеном плаћању пореских обавеза, на износ дуга од 38,60 милиона КМ, док је Пореска управа одобрила 13 рјешења о одгођеном плаћању доспјелих пореских обавеза на износ дуга од 220.000 КМ.

- У складу са Уредбом са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести “ковид 19”, Пореска управа је у 2020. години донијела 2.144 рјешења о одгођеном плаћању пореског дуга. Ријеч је о обавезама по основу пореза на добит, пореза на доходак, накнади за унапређење општекорисних функција шума и противпожарној накнади, које су доспијевале на крају јуна, на износ од 41,75 милиона КМ, а чији је крајњи рок доспијећа ануитета био крај децембра прошле године - навели су у Пореској управи.

Истакли су да је дуг по одобреним репрограмима у посматраном периоду 2020. године већи у односу на исти период 2019. године, док су највећи износи репрограма одобрени здравственим установама.

- Пореске обавезе могу се репрограмирати у једнократном износу, најдуже на годину или максимално на пет година, односно у 60 једнаких мјесечних ануитета, а износ дуга који може бити одгођен за плаћање није лимитиран - појаснили су у Пореској управи.

Додали су да се репрограм доспјелих пореских обавеза одобрава свим обвезницима који испуњавају услове предвиђене Законом о одгођеном плаћању, за дуг који је доспио најкасније у години која претходи години у којој се подноси захтјев за одгађање, да је порески дуг обезбијеђен хипотеком те да то обезбјеђење мора да буде најмање у вриједности укупног пореског дуга, укључујући и камату, и да су измирене појединачне доспјеле обавезе по основу доприноса за ПИО, за запослене којима у периоду трајања одгађања доспијева неко од права из пензијског и инвалидског осигурања.

Економиста Зоран Павловић рекао је да је гомилање дугова кроз неиспуњавање обавеза недопустиво.

- То су обавезе које су се морале измиривати заједно са платама. Очигледно да дугови расту с обзиром на недостатак новца с једне стране и велике трошкове с друге - рекао је Павловић.

Надлежност

У Пореској управи РС појашњавају да је, у складу са  Законом о одгођеном плаћању пореског дуга, поступак одгођеног плаћања на износ дуга до 30.000 КМ у њиховој надлежности. Додају да о захтјеву за ду­г већи од тог износа одлучује Министарство финансија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана