Регрес и 13. плата чекају боља времена

Данијела Бајић
Регрес и 13. плата чекају боља времена

БАЊАЛУКА - Послодавце у Српској који су претходних година редовно награђивали запослене 13. платом, божићницом или регресом пандемија вируса корона натјерала је да прекину ту традицију.

Како би задржали раднике, али и наградили оне који су својим радом допринијели бољем пословању, поједини послодавци у Српској традиционално су крајем године исплаћивали бонусе, међутим, пандемија је ове године учинила своје па ће 13. плата и божићница морати сачекати боље дане.

Стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС Божана Радошевић истакла је за “Глас Српске” да ни претходних година није био значајан број послодаваца који су радницима исплаћивали 13. плату, божићницу или неку другу стимулацију.

- Посматрајући ову годину, угоститељски и туристички сектор је претрпио огромну штету и пад пословања због пандемије вируса корона, због чега ће велики број радника, који су претходних година добијали неке бонусе за празнике, остати ускраћен за то - казала је Радошевићева.

Додала је да послодавци у другим дјелатностима, као што су предузећа из енергетског сектора, која нису претрпјела значајнију штету због пандемије, своје запослене неће заборавити ни ове године.

- Свака марка више грађанима је данас добродошла, посебно сад пред празнике - казала је Радошевићева.

Према ријечима предсједника Уније удружења послодаваца РС Саше Тривића, послодавци једва крпе крај с крајем како би исплатили редовне плате радницима, док о некој стимулацији мало ко размишља.

- Евидентно је да ће мало који послодавац ове године радницима уплатити 13. плату, божићницу или неки други бонус, јер због вируса корона сви трпе штету, а само индустријска производња биљежи пад од седам до десет одсто - казао је Тривић.

Извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац истакао је да су и послодавци у Српској претходних година почели полако да примјењују праксу са Запада, гдје радници сваке године добијају 13. плату, регрес и друге бонусе којима их стимулишу да дају свој максимум и повећају продуктивност.

- Међутим, ове године због кризе изазване короном радници треба да буду срећни што им послодавци нису смањивали и редовну плату, јер ситуација је јако тешка. Вјерујем да ће, чим се ситуација са пандемијом стиша, послодавци наставити са ширењем ове позитивне праксе - рекао је Грабовац.

Статистика

У Њемачкој, како показује званична статистика, божићне бонусе добије девет од десет запослених који су покривени колективним уговорима, односно 87,4 одсто укупно запослених и они у просјеку добију бруто износ од 2.661 евра. У три европске земље, а то су Јерменија, Грчка и Шпанија, 13. плата, односно 14. плата кад се урачуна и регрес, је законски обавезна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана