Редовним плаћањем пореза јачамо Српску

Милијана Латиновић
Редовним плаћањем пореза јачамо Српску

Бањалука - Пореска управа Републике Српске и ове године спроводи промотивну кампању под називом “Порез плаћај, Српску јачај”, чији је циљ подизање свијести грађана о важности плаћања пореских обавеза и користи која из тога произлази, како за појединца, тако и за друштво у цјелини.

С тим у вези, Пореска управа РС разним промотивним активностима, прије свега путем медија, настоји да приближи грађанима значај правовременог извршавања њихових пореских обавеза, а све како би утицали на повећање пореског морала становништва. Циљ је да се грађани РС, од најмлађих до најстаријих, информишу о свим тим предностима и да коначно почну размишљати о томе које добробити за цијелу Републику доноси редовно извршавање пореских обавеза, а не само о томе како изиграти државу и избјећи своје обавезе.

Наиме, бројне државе у окружењу и цијелој Европи улажу доста напора да подигну порески морал становништва, схватајући да је то један од кључних механизама за побољшање животног стандарда и јачање државе и друштва.

- Грађанима је потребно објаснити да без плаћања пореза нема јаке Републике Српске, односно да редовним плаћањем пореских обавеза помажу образовни систем, враћају пензионерима њихово достојанство, унапређују наше здравство, помажу развој спорта и стварају нова радна мјеста. Осим тога, средства прикупљена по основу наплате пореза усмјеравају се и у бројне инфраструктурне пројекте широм Републике, попут обнове и изградње нових саобраћајница, мостова у локалним заједницама - рекао је директор Пореске управе РС Горан Маричић.

Додао је да је потребно утицати на свијест грађана да на тај начин јачамо Српску у свим сегментима, а одбацити мишљење оних који сматрају да се средства прикупљена наплатом пореза троше само на плате и лагодан живот буџетских корисника. Пореска управа РС ће у наредном периоду наставити едукације младих, као кључни сегмент у промјени начина размишљања у овој области и то кроз посјете образовним установама или посјете ученика Пореској управи.

- Важно је промијенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана, јер се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице - рекао је Маричић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић истиче за “Глас Српске” да би овакве кампање требало да буду континуиране.

- Потребно је јачати свијест грађана да знају да узимањем фискалног рачуна порез који је на њему обрачунат мора бити уплаћен у буџет. Постојећи ниво продаје требало би да донесе много више новца од пореза него што се тренутно “убире”, а све из разлога јер се доста робе нелегално продаје. Томе се мора стати у крај - рекао је Дудуковић.

Пореска управа је у првих седам мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 1,470 милијарди КМ, што је за 52,7 милиона КМ или четири одсто више у односу на исти период прошле године.

Закон и санкције

У Пореској управи РС наводе да се у пракси показало да постојање закона не значи и да се он у цјелости и примјењује, те да постоје контроле и санкције за непоштивање закона. Наводе да контроле постају неефикасне у случају када већина грађана не поштује или занемарује прописе.

- Ако желимо да подстакнемо појединце да поштују прописе, морамо да укажемо да поштивање прописа свим грађанима доноси више користи него што би имали да их не поштују - кажу у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана