Развојна агенција РС подржала бројне предузетнике са потешкоћама у пословању

Анита Јанковић Речевић
Развојна агенција РС подржала бројне предузетнике са потешкоћама у пословању

БАЊАЛУКА - Бесплатне обуке из области маркетинга и финансија, савјети ментора, те повезивање са потенцијалним пословним партнерима само су мали дио подршке коју је захваљујући програму помоћи привредницима са тешкоћама у пословању добило 28 предузетника из Републике Српске.

Овај програм, који има за циљ пружање подршке предузетницима у превенцији кризе, стварању могућности поновног покретања пословне активности, информисању о алтернативним изворима финансирања и промоција предузетништва реализовала је Развојна агенција РС у оквиру пројекта “Прихватање неуспјеха да би се олакшало пружање друге шансе предузетницима у Дунавској регији”.

Да је овакав вид подршке и те како вјетар у леђа потврђују они који су прошли програм обуке и који су поново у игри за освајање дијела тржишног колача, а једна од њих је Дубравка Аничић из Лакташа која се већ четири године бави производњом и продајом природне козметике “Mystery”.

- Захваљујући програму подршке стекла сам доста знања о организацији посла, финансијама и маркетингу, а ментори су ми помогли да остварим и контакте са потенцијалним купцима. Тренинзи су се десили у прави час и очекујем да ће ми ствари које сам научила помоћи да унаприједим своје пословање, нарочито сада када је пословање отежано и смањеног интензитета због епидемије вируса корона - рекла је Аничићева.   

Пруженом подршком задовољан је и предузетник Драган Зељковић, који се бави графичким дизајном.

-  Као почетнику у бизнису ово је за мене од великог значаја. Надам се да ће ми стечена искуства помоћи у даљем развоју посла - казао је Зељковић.  

Руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја малих и средњих предузећа и предузетништва у Развојној агенцији РС Марица Перић истакла је да је у оквиру пројекта развијен посебан програм подршке предузетницима са тешкоћама у пословању у чијем је креирању учествовало 17 партнерских организација и институција из 11 земаља Дунавске регије. Према њеним ријечима програм помаже привредницима да поново покрену пословну активност, преброде тешкоће у пословању, али и упозорава почетнике у бизнису са проблемима који их могу задесити.

- Предузетници у Српској су имали могућност да од фебруара до јуна прођу кроз различите едукације и добију бесплатну савјетодавну подршку ментора Развојне агенције РС. У оквиру програма је било укључено 28 предузетника из разних дијелова Српске, а са радом се није прекидало ни због пандемије вируса корона јер смо имали онлајн обуке - истакла је Перићева.

Пројекат “Прихватање неуспјеха да би се олакшало пружање друге шансе предузетницима у Дунавској регији” у којем Министарство привреде и предузетништва Српске учествује као придружени партнер, суфинансира ЕУ из фондова ЕРФД, ИПА и ЕНИ у оквиру Дунавског транснационалног програма.

 Права адреса

Начелник Одјељења за развој малих и средњих предузећа у Министарству привреде и предузетништва РС Милка Латинчић истакла је да је добро да привредници, који имају проблеме у пословању, знају да је Развојна агенција РС права адреса на којој могу добити подршку.

- Надам се да ће овај програм још више заживјети - рекла је Латинчићева и додала да министарство у новом стратешком документу на којем ради заједно са Развојном агенцијом РС и другим партнерима имати посебан програм за предузетнике друге шансе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана