Рат срезао увоз из Русије и Украјине: Размјена робе са истоком у шкрипцу

Данијела Бајић
Рат срезао увоз из Русије и Украјине: Размјена робе са истоком у шкрипцу

БАЊАЛУКА - Ратна дешавања и проблеми са транспортом додатно су смањили спољнотрговинску размјену БиХ са Русијом и Украјином, одакле је у протеклих осам мјесеци дошло знатно мање робе него лани, док се ове године са бројем тура за те земље не могу похвалити ни домаћи привредници.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, из Русије је од јануара до краја августа стигла роба вриједна 138,95 милиона марака, док је у истом периоду прошле године увоз био “тежак” 298,53 милиона КМ.

Кад је ријеч о извозу, подаци УИО показују да је БиХ за осам мјесеци ове године на руско тржиште пласирала производе у вриједности од 40,79 милиона марака, док је лани, када је послато 2,63 милиона килограма робе више, та цифра износила  33,43 милиона КМ.

У Русију је из БиХ отишло највише фармацеутских и керамичких производа, а стигла су минерална горива, уља и производи њихове дестилације.

Да ситуација није боља ни када је ријеч о Украјини, свједоче подаци УИО према којима је БиХ у ту земљу ове године извезла 9,33 милиона килограма робе чија је вриједност 10,46 милиона КМ. У истом периоду лани домаћи привредници у Украјину су пласирали  6,72  милиона килограма разних производа у вриједности од 8,37 милиона марака. Током ове године са украјинског тржишта стигла је роба вриједна 12,88 милиона КМ, док су лани за осам мјесеци увезени производи вриједни 27,53 милиона КМ. На украјинско тржиште БиХ је највише извезла неорганских и хемијских производа, а увезла дрва, као и производа од њих.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић казао је за “Глас Српске” да је робна размјена Српске са Украјином свега 0,1 одсто у односу на укупну спољнотрговинску размјену. За разлику од Украјине, робна размјена са Русијом је, истакао је он, тек један одсто од укупне спољнотрговинске размјене.

- То је изузетно мало. Размјена робе са Русијом и Украјином се ослања на ФБиХ. Овогодишња вриједност те размјене, узимајући у обзир све оптерећујуће околности, је охрабрујућа. Веома је важно да та партнерства опстају и надам се да ће актуелним проблемима у свијету ускоро доћи крај како би она кренула узлазном путањом – рекао је Ћорић.

Додао је да су привредници Српске више окренути ка тржишту Европске уније која је ближа и гдје су стандарди много другачији.

Директор предузећа “Агроимпекс” из Бањалуке Никола Вукелић казао је да је пословање са Русијом и Украјином у шкрипцу.

- У Русију смо ранијих година извозили јабуке, а због политике од децембра прошле године то је готово немогуће. Осим тога, ове године због времена ни род није на завидном нивоу, тако да не знам шта бих рекао - казао је Вукелић, који воће извози широм свијета.

Економиста Александар Љубоја казао је да је због рата смањена производња робе коју је БиХ традиционално размјењивала са овим земљама.

- Енергенти који су нам јако битни наилазе на различите економске баријере од стране САД, Велике Британије и Европске уније које праве проблеме читавом свијету. Све што бисмо могли да извеземо наилази на баријере које су првенствено везане за транспорт, јер је БиХ окружена земљама Европске уније које су присиљене да праве разне блокаде и сметње - објаснио је Љубоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана