Расту акције М:тела

ГС
Foto: М:тел

БАЊАЛУКА – Данас су на Бањалучкој берзи акције М:тела порасле на 1,32 КМ што је 8,2 одсто више у односу на јучерашњу цијену од 1,22 КМ.

Опоравак акција М:тела услиједио је након пада који је почео 24. маја, када је објављен позив за Скупштину акционара М:тела на чијем дневном реду није била исплата дивиденде.

У М:телу оцјењују да данашњи раст акција показује да озбиљни инвеститори схватили значај одлуке да се прошлогодишња добит реинвестира у развој компаније.

„Вјерујемо да је пад вриједности акције М:тела био привремен, али и очекиван. Сада озбиљни улагачи ступају на сцену, што видимо и кроз данашњи раст цијене на Бањалучкој берзи. Управа је одлучила да први пут од 2007. године предложи Скупштини акционара Мтела да се не исплаћује дивиденда већ да се она пребаци у нераспоређену добит и тако повећају капацитети за инвестиције. Ми смо у великом развојном циклусу и дугорочно ово ће знатно повећати вриједност компаније, што ће акционари осјетити у будућности. Можемо обећати нашим акционарима да ће већ следеће године бити итекако задовољни", рекли су за Капитал у М:телу.

Директор Адвантис брокера Бранко Кецман каже да су инвеститори претходних дана овако реаговали јер је одлука „М:тела" дошла изненада.

„Инвеститори су у задњих 15 година навикли на исплату дивиденде и већ унапријед су рачунали да ће је добити. Људи који су куповали акције „М:тела" су их посматрали као обвезнице, а заборавили су да дивиденда није сигурна. Ниједно привредно друштво не гарантује дивиденду за власнике обичних акција", казао је Кецман.

Став Кецмана потврђује и податак да је Мтел до јуче био једино телекомуникационо предузеће у Европи и једино предузеће у региону које је исплаћивало читаву нето добит у виду новчане дивиденде.

Фокус на јачање компаније

Из "М:тела" су јуче саопштили да је Управни одбор компаније, „у жељи да пословање усклади са свјетском праксом, а акционарима омогући даљи раст њихових улагања", донио одлуку да се дио добити за 2022. годину пребаци у нераспоређену добит и на тај начин повећају капацитети за даље инвестиције и раст акција и вриједности компаније.

„Због тога смо тренутно исплатили полугодишњу дивиденду за првих шест мјесеци", наводе у „М:телу".

Овакав потез, тврде у М:телу, може имати само позитиван ефекат на пословање, а евентуалне реакције на берзи могу бити краткотрајне, након чега ће цијена акција наставити да расте.

"’Мтел’ је као и 2022. године и у првом кварталу ове године пословао са великом добити и забиљежио раст корисника. Стога смо се фокусирали на потезе који ће омогућити додатно јачање компаније, због чега је и одлучено да нераспоређену добит преусмјеримо у даље инвестиције и раст", рекли су овој телекомуникационој компанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана