Расте производња свиња у Републици Српској

Срна
Расте производња свиња у Републици Српској

ГРАДИШКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да у Српској расте производња свиња и да се ове године очекује узгој од око 70.000 утовљених свиња, или за око 5.000 више него прошле године.

"Добро је да имамо тај раст, иако има проблема у том сектору, јер је цијена меса пала, а током пандемије је и дошло до смањење потражње", рекао је Пашалић Срни након обиласка газдинства Драгише Цвјетковића у Рогољима код Градишке који се бави товом свиња и производњом прасића.

Он је додао да се произвођачи сусрећу са проблемом високих цијена кукуруза и пшенице, што их доводи у неповољан положај.

Пашалић је подсјето да је због тих проблема Влада Српске реаговала тако што је обезбиједила додатна средства за помоћ произвођачима свиња и прије више дана им исплатила ванредно 43 КМ по грлу.

"Имаћемо још таквих сличних интервенција до краја године, а имамо и редовну мјеру подстицаја који ће им бити на располагању у складу са нашим правилником. Увијек реагујемо када се укаже потреба", навео је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана