Расте број блокираних рачуна пословних субјеката у БиХ: Пословање на силу пуца у пандемији

Јелена Станић
Расте број блокираних рачуна пословних субјеката у БиХ: Пословање на силу пуца у пандемији

БАЊАЛУКА - Централна банка БиХ објавила је јуче извјештај који показује да чак 54.227 фирми има блокиран бар један рачун, што је у односу на мјесец раније више за 53, а економисти и предузетници истичу да је разлог раста пандемија која је убрзала пропаст предузећа која нису добро пословала ни у нормалним условима.

Према ажурираном извјештају о блокираним рачунима у Јединственом регистру рачуна ЦББиХ, број блокираних рачуна попео се на 100.567.

- Крајем октобра ове године укупан број блокиран рачуна износио је 100.463 - показују подаци Централне банке.

Према том извјештају, када се посматра број блокираних рачуна по години блокаде, та бројка 2021. досегла је 8.669.

Међу онима чији су рачуни блокирани, између осталих, налазе се привредна предузећа, фризерски салони, угоститељски објекти, пумпе, апотеке, ординације али рудници, мјесне заједнице и општине.

У првом извјештају Централне банке БиХ, објављеном почетком новембра 2012. године, број блокираних рачуна пословних субјеката у БиХ износио је 58.038, док су 35.694 фирме имале бар један блокиран банкарски рачун.

Економиста Александар Љубоја као један од главних разлога за повећање броја предузећа у блокади наводи финансијску недисциплину.

- Дуготрајни судски процеси и неблаговремена реакција надлежних институција вјештачким путем одржавали су у животу предузећа која нису могла ни у неким нормалним условима да добро послују, али је то све дошло на наплату, нарочито појавом пандемије која је само убрзала ствари - истакао је Љубоја.

Као разлоге, осим пословне неспособности одређених фирми, он наводи и злоупотребе у пољу пословања.

- Да су надлежне институције и судови у кратком времену санкционисали оне привредне субјекте који нису испунили своје обавезе не би се гомилали дугови појединих неплатиша и не би смо били у оваквој ситуацији - тврди Љубоја.

Да је пандемија задала посљедњи ударац бројним предузетницима, поготово малим, сматра директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић. Он за “Глас” каже да је корона донијела неизвјесност, па грађани мање троше, што негативно утиче на привреду.

- Прошле године дуго се није радило, људи су били у неизвјесности која је прерасла у страх. Чим то постоји, људи мање троше и улажу, а више штеде што свакако има лош утицај на привреду - рекао је Братић додајући да привреда у Републици Српској полако стаје на ноге, али да су посљедице од лани огромне.

Према његовим ријечима, куповна моћ грађана је ослабила, иако је Влада Српске донијела нове мјере како би се побољшао њихов стандард, тешко да ће се ситуација у привреди нагло поправити.

Рокови

Александар Љубоја каже да судски спорови у привреди трају годинама, те да поједина предузећа пропадају и због дужине тих процеса.

- Неопходно је смањити рокове за плаћање дугова како бисмо онај здрави дио привреде спасили од оних неозбиљних и неодговорних - рекао је Љубоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана