Раст плата јача продуктивност

Милијана Латиновић
Раст плата јача продуктивност

БАЊАЛУКА - Раст плата и у вријеме кризе изазване пандемијом вируса корона јача продуктивност и враћа профитабилност предузећа, а подстицаји у привреди уливају наду да ће се зараде у реалном сектору повећавати и у наредном периоду.

Истакли су то за “Глас Српске” послодавци који су упркос бројним потешкоћама у пословању и лани нашли простора за повећање мјесечних примања својим радницима.

У предузећу “Дрвопродекс”, које тренутно запошљава више од 330 радника, истичу да је задовољан радник кључна карика у ланцу производње и да без квалитетног кадра ниједно предузеће нема шансу за опстанак.

- Задовољан радник доприноси повећању обима производње, јача продуктивност, а самим тим и предузеће има вишеструку корист. Задовољан радник не напушта предузеће. Настојимо да сваке године повећамо плате запосленима бар за десет одсто и  томе ћемо тежити и у наредном периоду. Сваки пут до сада смо се пријављивали за подстицаје Министарства привреде и предузетништва РС - истакао је за “Глас Српске” директор “Дрвопродекса” Дарко Партало.

Плате је спорадично у прошлој години својим запосленима повећавала и фирма “Мрежа Nertwork” из Дервенте, али нису затражили подстицај.

- Радницима смо повећавали плате због прековремених сати, а потом то не уђе у одговарајући обрачунски период, па се не уклапамо да бисмо поднијели захтјев за подстицаје. У сваком случају, поздрављам сваки напор институција да се сачувају радна мјеста и привреда подигне на стабилније ноге - рекао је директор тог предузећа Зоран Тошић.

Подршку овом виду помоћи привредницима изражава и предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић.

- Захвалан сам Влади која и у ово тешко вријеме проналази могућности да подстиче привредне субјекте. Свако радно мјесто је и те како значајно, посебно у времену када се и веће и много богатије земље затварају - казао је Пазуревић, нагласивши да су подстицаји шанса да привреда стане на зелену грану.

Исплата подстицаја за повећање плата радника за оне привредне субјекте који су поднијели захтјеве за обрачунски период јул - децембар 2020. године почела је у уторак.  У Министарству привреде и предузетништва РС навели су да су привредни субјекти који су повећали плате имали могућност да до 1. марта ове године поднесу захтјев путем апликације “е-подстицај”.

- За подстицаје који се исплаћују за трећи обрачунски период од ступања на снагу Закона о подстицајима у привреди РС пријавило се 428 субјеката, а обухваћено је више од 30.000 радника - навели су у министарству и подсјетили да су овом мјером обухваћени сви привредни субјекти који послују у области производне, трговинске и услужне дјелатности, а највише интересовања су исказали они из прерађивачког сектора.

Износ

У Министарству привреде и предузетништва РС навели су да је буџетом за исплату подстицаја у овој години предвиђено пет милиона КМ. Истакли су да је у складу с Акционим планом рада Владе РС и ресорног министарства на јесен предвиђена анализа примјене Закона о подстицајима у привреди, након чега ће се приступити разговору са партнерима како би се пронашли најбољи модалитети за растерећење рада у привреди по овом основу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана