Раст цијена репроматеријала на свјетском тржишту доноси нове проблеме привредницима у Српској

Јана Кезић
Раст цијена репроматеријала на свјетском тржишту доноси нове проблеме привредницима у Српској

БАЊАЛУКА - Цијене најважнијих сировина, дрвета, челика и пластике наставиће да расту, што посебно забрињава привреднике у Српској, који истичу да је пред њима можда чак изазовнији период него што је то било у протекле двије године.

Према истраживању међународне консултантске куће “Хорватх” током првих мјесеци ове године очекује се рекордно повећање цијена наведених сировина због њихове несташице на свјетским тржиштима, насталим усљед повећане потражње, ширења нових сојева вируса корона и затварања која су посљедица пандемије. Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић казао је за “Глас Српске” да већ пола године, ако не и дуже, влада несташица скоро свих врста репроматеријала, а осим тога продужени су и рокови испорука и то за неколико мјесеци.

- Привредници имају проблеме по више основа. Прво због повећаних трошкова због поскупљења сировина, а онда и због несигурности саме производње, јер су рокови испорука све дужи и веома је тешко планирати неку производњу на дужи период - рекао је Ћорић и додао да се са тим суочавају скоро све гране прерађивачке индустрије те да су многи од тих материјала у посљедњих шест мјесеци поскупјели и по неколико пута. Објаснио је да су сва домаћа предузећа принуђена на увоз репроматеријала.

- Ми смо веома мали купци за ЕУ, тако да је наша привреда на неком репу догађања, када се подмире велики произвођачи онда тек ми можемо доћи на ред за мање количине. А куповање мањих количина у условима овакве кризе неминовно се мора платити по већим цијенама и само се веже проблем за проблемом - рекао је Ћорић.

Додао је да у свакодневном разговору са привредницима добија информације да је ситуација непредвидива, јер су цијене готових производа већ договорене па је веома тешко у самом процесу производње мијењати цијене према крајњем купцу.

- Међутим, вјероватно ће наши привредни субјекти бити принуђени на повећање цијена због енормног поскупљења улазних репроматеријала, поготово ако у обзир узмемо и да је електрична енергија значајно поскупјела и да је повећана најнижа цијена рада. Долазимо до закључка да ће 2022. што се тиче услова пословања бити знатно сложенија него што је то била прошла година - рекао је Ћорић.

Директор и власник предузећа “Металац МБМ” из Дервенте Слободан Голуб казао је да је у фебруару најављен скок цијена сировине из црне металургије и до 20 евра по тони.

- То за сада не значи ништа пуно, али видјећемо каква ће бити даља кретања - рекао је Голуб.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало каже да је потражња за дрветом значајно већа од понуде.

- Сјеча се не може повећати па је понуда ограничена. У свијету је све више богатих људи који себи могу приуштити квалитетно дрво и предмете од пуног дрвета и реално је очекивати да ће расти како потражња тако и цијене - рекао је Партало.

Црне прогнозе

Прогнозе нису оптимистичне ни за период послије пандемије.

- Изненадна повећања цијена робе нас очекују и послије пандемије, пошто екстремни временски услови, поремећаји инфраструктуре, развој финансијског тржишта, трговински сукоби и логистички проблеми све чешће нарушавају транспортну равнотежу - оцијенили су стручњаци “Хорватха”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана