Рафинерија нафте у Броду приводи крају пројекат гасификације: Прерада нафте биће настављена до краја године

Маријана Миљић Бјеловук
Рафинерија нафте у Броду приводи крају пројекат гасификације: Прерада нафте биће настављена до краја године

БАЊАЛУКА - Рафинерија нафте у Броду, која је искључила постројења почетком 2019. године, требало би да почне са радом и производњом нафтних деривата до краја ове године.

 

У Министарству енергетике и рударства Републике Српске подсјетили су да је Рафинерија нафте Брод у већинском власништву руске компаније “Зарубежњефт” из Москве, те да се, на основу информације коју су добили од овог привредног субјекта, почетак прераде сирове нафте и производња нафтних деривата у Рафинерији очекују након реализације пројекта гасификације овог предузећа.

- То је, према њиховом бизнис плану, до краја 2020. године - навели су у Министарству енергетике.

Нагласили су да ће природни гас замијенити мазут у процесу производње, што ће побољшати еколошке параметре у смислу мање емисија честица и гасова који негативно утичу на животну средину.

Уговор о гасификацији Рафинерије нафте у Брод потписан је половином прошле године.

Према том уговору, снабдијевање природним гасом Рафинерије нафте Брод обављаће “Кродукс плин” директним прикључењем на гасни систем Хрватске.

Гасификацијом Рафинерије великим дијелом рјешава се загађење ваздуха у Броду и Славонском Броду и око 50 одсто се смањује емисија штетних гасова. Нови енергент ће, осим чистијег ваздуха, донијети и позитиван ефекат на пословање.

- Ради се о међународном пројекту који повезује двије земље. Прије двије године нисмо вјеровали да ћемо успјети реализовати ову идеју, али можемо радити скупа, радити брзо - рекао је тада директор “Зарубежњефта” Сергеј Кудрјашов.

Раније је руководство бродске рафинерије поручило да је поправљање еколошке ситуације за њих приоритет. У преговоре који су годинама трајали, осим државног врха Хрватске, били су укључени и предсједник Русије Владимир Путин, те српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Обука

У Рафинерији нафте Босански Брод формирана је посебна служба за управљање пројектом гасификације и спроведен програм обуке из области гасне технике, под стручним надзором експерата из Савеза енергетичара Републике Српске, а у сарадњи са Гасним центром за обуку и развој Зворник.

Основни циљ ове обуке било је стицање потребних знања и вјештина за самостално и безбједно руковање гасним уређајима и инсталацијама, што подразумијева управљање, подешавање, надзор и контролу рада и стања уређаја, инсталација и постројења за транспорт и дистрибуцију природног гаса.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана