Радницима “Космоса” пуне руке посла

Данијела Бајић
Радницима “Космоса” пуне руке посла

БАЊАЛУКА - Ваздухопловни завод “Космос” из Бањалуке наставио је тренд позитивног пословања, а захваљујући уговореним обавезама са пословним партнерима за ово предузеће неће бити кризе ни ове године.

Директор “Космоса” Душан Вјештица рекао је “Гласу Српске” да је то шеста година заредом да пословање завршавају у плусу.

Пословни резултат би, истакао је Вјештица, био и многи бољи да прошле годину нису ријешили да отпишу старе машине и дијелове који су се годинама вукли као неисправни.

- План је да предузеће и ову годину заврши позитивно. Сматрам да смо на добром путу, узимајући у обзир да су нам сви капацитети већ заузети. Реализујемо веома значајан уговор са партнерима из Србије, затим ту су и послови склопљени са купцима из Аустрије и Њемачке, док група радника ради на пројекту ремонта мотора за Рафинерију нафте Брод - казао је Вјештица.

Додао је да уговореног посла, такорећи, имају до краја године, а при томе им редовно пристижу и нови захтјеви.

- Постојећи обим посла окупира све наше капацитете, због чега тренутно, да се појаве већи купци, не можемо много искорачити према њима - рекао је Вјештица.

План је, нагласио је он, да до краја године прошире програм који се односи на ремонт и производњу резервних дијелова, то јест да се опробају и у ремонту нових система, поред оних које тренутно раде, јер је, како каже, тај дио у овом тренутку најактуелнији.

У заводу је, истакао је он, тренутно стално запослено 80 радника и петнаестак пензионера који су ангажовани на различитим пројектима.

Плата стручњака у области радарско-ракетних система, људи са средњом стручном спремом, истакао је он, креће се од 1.300 до 1.500 марака, док остали примају између 1.100 и 1.200 марака на мјесечном нивоу.

Према његовим ријечима, у протеклом периоду је било мањег застоја у исплатама плата, али то је, како каже, сад већ готова прича.

- Све обавезе према радницима су измирене. Иде нова наплата за урађене послове, тако да сигурно улазимо у редован ритам што се тиче плата - казао је Вјештица додајући да је проблем био техничке природе.

Иако су, како објашњава, фактуре послате на вријеме за посао обављен у прошлој години, партнер из Србије је стицајем околности каснио са уплатом, што је проузроковало мало кашњење плата.

Кадар

Душан Вјештица истиче да и “Космос”, као и свако друго предузеће, води битку са недостатком радне снаге.

- Код нас се може много тога научити. Међутим, кад су у питању нови радници, ту је јако лоша ситуација. Проблем је што многи дођу код нас, обуче се и кад треба да се осамостале, они се окрену и оду, углавном у иностранство - казао је Вјештица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана