Радницима Фармланда ускоро и преосталих 20 одсто нето плата

Милијана Латиновић
Радницима Фармланда ускоро и преосталих 20 одсто нето плата

БАЊАЛУКА - Радницима некадашње Говедарске фарме "Фармланд" из Нове Тополе ускоро би требало да буде измирено и преосталих 20 одсто дуга за нето плате, с обзиром на то да слиједи попис и продаја покретне имовине у кругу предузећа.

Потврдила је то за "Глас Српске" адвокат Мирослава Дринић која заступа 56 бивших радника "Фармланда".

- Продајом заплијењених ствари из предузећа успјели смо радницима исплатити око 80 одсто нето плата. У току ове седмице пописаћемо покретну имовину која је пронађена у кругу фирме и њеном продајом намјеравамо прикупити довољно новца да се радницима измири цјелокупан дуг за плате - истакла је Дринићева.

Додала је да проблеми око исплате дугова за доприносе још нису ријешени јер се Пореска управа РС није очитовала у вези с тим.

- Затражили смо да нам обрачунају износ дуговања за порезе и доприносе како бисмо знали на чему смо те да у складу са приливом новца почне измирење и тих обавеза. Још чекамо одговор Пореске управе РС - додала је Дринићева. 

Појаснила је да су у кругу "Фармланда" пронашли неколико монтажних објеката, које ће у току седмице пописати и покушати да продају како би измирили бар сав дуг за плате радника.

- Вјештак грађевинац је излазио на лице мјеста крајем септембра и утврдио да се тамо налазе још некакве јасле, телећарници, настрешице, осам рафа, торови, цијеви и још неке жељезне ограде - рекла је Дринићева. Истакла је да ће ове ствари највјероватније покушати да продају директном погодбом, с обзиром на то да су лицитације неисплативе.

"Фармланд" је радницима дуговао око 300.000 марака, без камата, на име неисплаћених плата. Радници су 2017. године добили судски спор против предузећа, али годинама ништа нису могли да наплате. 

Они су у пратњи адвоката и судске полиције 31. октобра прошле године први пут ушли у предузеће и пописали машине које су затекли на фарми, а 4. децембра су пописали и имовину коју су затекли у управној згради и гаражама у кругу фарме. "Фармланду" су још од 2016. године блокирани рачуни због неизмирених милионских обавеза. 
 

Износ на рачуну

Мирослава Дринић је истакла да се на судском депозиту тренутно налази око 10.000 марака.

- Продали смо једну шталу и купац је уплатио четвртину договорене цијене. У току седмице очекујемо и преостали износ, тако да би требало да имамо око 40.000 КМ на располагању - додала је Дринићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана