Први панел конференције DDays: Регулатори добро реаговали да заштите банкарски сектор

Јана Кезић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА – Измјене регулаторног оквира, проблеми у имплементацији, инфлација и кретање камата, повлачење депозита у условима мале пасивне каматне стопе, дигитализација банкарског сектора и финансијска едукација питања су којима су говорили учесници првог панела конференције DDays под називом “Банкарски сектор у доба неизвјесности - како даље?”.

Учествовало је пет панелиста, а модератор (продуцент и презентер Блumberg Адриа ТВ) Тамара Трговчић је подсјетила да су регулатори банкарског сектора донијели два пута по двије мјере које су се односиле на раст каматних стопа и изложеност према великим свјетским банкама.

Предсједник управе АСА банке Самир Мустафић је, говорећи о

томе колико их је било тешко имплементирати, нагласио да постоје три разлога која доприносе инфлацији, а то су монетарна политика, трошковна страна ресурса. Томе је допринио, како истиче и сукоб у Украјини.

- Ту је и психолошки фактор, гдје се очекује да ће цијене и даље расти и онда кроз такво понашање долази до даљег повећања цијена - казао Мустафић.

Додао је да смо тржисни учесници једне глобалне економије.

- Као једна мала економија морамо показати брзину и ефикасност у уважавању негативних ефеката који долазе, што су наравно наши регулатори урадили и то из перспективе једне домаће банке ми подржавамо- рекао је он.

Мјере које су до сада донесене, како каже, на монетарној страни су, ако се гледа шира слика, корисне.

-Наши регулатори су гледали да не доживимо сокове унутар понуде и потражње новца на нашем трзисту - казао је Мустафић.

Једна о тема је била и то да су домаћи регулатори први у региону издали препоруке о расту каматних стопа. Одмах се поставило питање да ли је то мијешање у либералну политику банака.

О томе да ли су се у том моменту осјећали угроженим говорио је и предсједник управе МФ банке Бојан Лубурић.

- Нисам се осјећао угоженим, иако, ако посматрамо из угла либералне теорије, то јесте неки вид интервенције регулатора, не директне, на цијену. Банкама није забрањено да дизу цијене - рекаао је Лубурић.

Истакао је да то није у духу потпуно либералног тржиста, али је исправно.

- Потпуно либерално тржисте можда доноси лакши начин доношења одлука у банкама и може допринијети лакшем остварењу краткорочног профита, али са друге стране, може довести и до неких девијација које могу негативно да утичу на привреду и друштво - казао је Лубурић.

Трећа пословна конференција DDays је почела данас у хотелу „Босна” у Бањалуци у организацији агенције БАМ consult.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана