Прва конференција „Инвест Српска“: Циљ олакшати инвеститорима улагања у РС

Срна
Прва конференција „Инвест Српска“: Циљ олакшати инвеститорима улагања у РС

ЛАКТАШИ- Прва инвестициона конференција „Инвест Српска“, коју организује Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске, почела је данас у Лакташима, а директор ИРБ-а Дражен Врховац рекао је да је њен основни циљ да се домаћим и страним инвеститорима омогући да на најбржи и најлакши начин инвестирају у Српску.

Врховац је нагласио да су, како у ИРБ-у, тако и Влади Српске, потпуно убијеђени о неопходности креирања једног оваквог догађаја на највишем нивоу и о потреби промишљања о правцима развоја и начина како помоћи привреди Српске, те домаћим и страним инвеститорима да на најбржи и најлакши начин инвестирају у Српску.

-Када кажем највиши ниво, не мислим само на политички, већ на директоре банака, привреднике, како међународне који инвестирају у Српску, тако и домаће - рекао је Врховац на почетку дводневне конференције која се одржава у Лакташима.

Он је навео да је конференција замишљена у шест панела, те изразио наду да ће учесници и модератори моћи да допринесу да тим ИРБ-а креира најконкретније закључке који ће бити презентовани јавности и Влади Републике Српске.

Врховац је изразио наду да ће ти закључци наћи мјесто у стратешким документима Владе Републике Српске и да ће се на тај начин у Српској системски бавити развојем привреде.

Он је навео да, од када је на челу ИРБ-а, жели да ова банка буде проактивна, да ће бити не само на тржишту и при руци привреди Српске, већ креирати догађаје, попут инвестиционе конференције, која је стављена у функцију развоја привреде Српске.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је ово најбољи тренутак да Република Српска направи искорак и покаже спремност да обезбиједи стимулативно пословно окружење, јер се само тако може рачунати на бољу будућност.

Додик је истакао да је оваква конференција била пријеко потребна, посебно што се организује у години након пандемије када друштво треба да се врати реалном економском животу.

-Задатак нам је да обезбиједимо довољно информација за све оне који желе да инвестирају у Републику Српску. Због тога је важно да се успостави и одржи управо овакав капацитет конференци -“, рекао је Додик, обраћајући се путем видео-линка.

Додик је нагласио да је важно представити како може да се инвестира у Републику Српску и какве подстицаје надлежни могу да дају инвеститорима.

-Од учесника очекујемо да наведу шта је потребно учинити са законским прописима да Република Српска буде оаза за инвестирање и оаза финансијске сигурности - навео је Додик.

Додик је поручио да ова конференција треба да пружи најбоље могуће одговоре на многа питања, те да ће учинити све да подржи резултате конференције и да обезбиједи да донесени закључци буду оперативно спровођени у оквиру институција.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Република Српска може да се избори са свим недаћама само уколико се сваки дан економски развија и јача. Вишковић је изразио увјерење да ће ова конференција дати одређене смјернице развоја Српске у наредним годинама.

-Пред нама је значајан инвестициони циклус, који почиње у овој години, али ће бити пренесен и у наредне, јер су то велики инвестициони пројекти. Очекујемо да од овог тренутка имамо инвестиције у Републици Српској од неколико милијарди КМ у енергетику, путну инфраструктуру, туризам, пољопривреду и све што може допријети бржем економском развоју -рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада, заједно са својим социјалним партнерима, прије свега Привредном комором и Унијом удружења послодаваца, у протеклом периоду креирала такве мјере и рјешења која су довела да Српска у економским показатељима буде одмах иза Србије.

-У првом кварталу ове године бруто друштвени производ (БДП) Републике Српске је 2,1 одсто. Ако узмете у обзир да је у посљедњем кварталу прошле године БДП био негативан 2,8 одсто, лако је процијенити колики је тај раст - нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, то је омогућило да Српска има стабилан и ликвидан буджет, којим извршава све обавезе и који је омогућио да се донесу законска рјешења која су омогућила раст плата у јавном и реалном сектору.

-Надам се веома успјешном раду за два дана конференције, да ћемо закључцима помоћи и реалном сектору и институцијама да креирамо још лакша и боља рјешења како би инвестиције долазиле што је могуће брже - рекао је Вишковић.

Конференција окупља еминентне бизнисмене и политичаре, који ће кроз шест панела покушати дати одговоре и приједлоге за будућа економска кретања.

Први панел „Могућности инвестирања у Републику Српску“ треба да понуди одговор на питање зашто инвестирати у Републику Српску, које су могућности, предности и погодности, а која су опет ограничења улагања у домаћем друштвеном и економском контексту.

Србија


Министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић нагласио је да је кључ развоја сваке земље знање и да највећи потенцијал развоја Србије, али и Републике Српске, лежи у младим инжењерима и иноваторима.

Напомиње да изазови усљед пандемије вируса корона траже проналажење нових модела пословања, управљања и финансирања.

-Достигнућа наших инжењера валоризују се на глобалном тржишту само кроз аквизиције чија вредност превазилази стотине милиона евра.

Знање и иновације су кључни фактори развоја Србије - нагласио је Поповић.

Он је рекао да је Србија у савремену иновациону инфраструктуру уложила више од 100 милиона евра, а да је у прошлој години извоз ИТК услуга износио 1,5 милијарди евра или готово осам одсто од БДП-а.

Поповић је навео да је у претходном периоду проактивним дјеловањем и доношењем одговарајућих пакета економских мјера Србија, као ниједна земља у Европи, успјела да апсорбује негативне економске ефекте пандемије ковида 19.

-У прилог овој тези иде и актуелна чињеница да ће Србија ову годину завршити са растом БДП-а од седам одсто, чиме се сврстава у ред најбрже растућих економија у Европи - навео је Поповић.

Он је подсјетио да је, гледајући по броју становника, четрвту годину за редом Србија свјетски лидер у броју отворених радних мјеста кроз пројекте страних директних улагања.

Поповић је рекао да је огромним напорима предсједника Србије Александра Вучића и цијеле Владе та земља данас економски, војно и политички све снажнија, посвећена регионалној стабилности, миру и што ближој сарадњи земљама у окружењу.

Он је нагласио да нико ником у Србији не може забранити да воли и брани Републику Српску, нити да забрани Србима из Српске и БиХ да воле Србију.

-Ми смо увек били, јесмо и бићемо заједно. И зато руководство Српске има нашу снажну подршку у њеном очувању. Не дамо Косово, не дамо Републику Српску и борићемо се по сваку цену за наше интересе и наш народ, пре свега, јачајући економију и ослањајући се на све наше савезнике - поручио је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана