Просјечна плата у Српској премашила 500 евра

Милијана Латиновић
Просјечна плата у Српској премашила 500 евра

БАЊАЛУКА - Просјечна плата исплаћена у децембру прошле године у Српској оборила је рекорд достигавши први пут 501 евро, а послодавци и синдикалци очекују да ће и у овој години зараде наставити да расту.

Према подацима Републичког завода за статистику просјечна децембарска плата након опорезивања у Српској износила је 979 КМ и први пут је премашила износ од 500 евра. Навели су да је та плата, након опорезивања, номинално већа од новембарске за 1,1 одсто, а реално за 1,2 одсто.

- Посматрано према подручјима дјелатности, највећи децембарски просјек плате након опорезивања од 1.497 КМ био је у финансијској и дјелатности осигурања, а најмањи од 665 КМ у грађевинарству - навели су у Заводу за статистику и додали да је просјечна бруто плата у децембру била 1.520 КМ.

Статистичари су израчунали и да је просјечна плата након опорезивања у прошлој години износила 956 марака.

Послодавци и синдикалци истичу да је сваки раст плата за похвалу, али да треба водити рачуна о чињеници да у просјечну плату улази и она од 30.000 марака мјесечно, као и минималац који у Српској износи 520 марака.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да ове бројке потврђују да ће послодавци и убудуће због недостатка радне снаге повећавати плате да би задржали запослене.

- Повећању плата допринијеле су и неке мјере Владе РС и за очекивати је да просјечна плата и у наредном периоду настави да расте - рекао је Тривић.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић подсјетила је да је крајем 2019. године постављен циљ да се у 2020. години повећа најнижа плата у Српској што је и учињено те да просјечна плата треба да пређе 1.000 КМ.

- На томе смо интензивно радили. Чињеница је да се децембарска плата приближила том износу од 1.000 марака. Корона нас је све успорила и вратила корак уназад, смањена је привредна активност и услиједила је борба да се очува постојећи ниво плата те да се помогне онима који нису радили. Паре из буџета су ишле у реални сектор како би се очувала социјална компонента везана за исплату плата - истакла је Мишићева за “Глас Српске”. Она је подсјетила да је велика мотивација свакако и закон који је на снази, а према којем се сваком послодавцу који повећа плате запосленима враћа одређени проценат пореза и доприноса.

- Све то је било мотивација да плате наставе расти, али то није довољно. То су само кораци које смо ми учинили да бисмо створили бољу основу за значајније повећање плата. Да није било короне сигурно би слика била другачија. Чекамо да све ово стане и да се вратимо преговорима о најнижој плати коју морамо повећати - рекла је Мишићева, додавши да јој је жао што они који су повукли највише новца из буџета кроз подршку Владе, нису имали слуха за то да се колико-толико повећа најнижа плата онима који су најугроженији.

Робна размјена

Републички завод за статистику објавио је и податке о спољнотрговинској размјени са иностранством према којима је Српска лани остварила извоз од 3,387 милијарди КМ, а увоз од 4,47 милијарди, док је покривеност увоза извозом била највећа до сада и износила је 75,7 одсто.

Вриједност оствареног извоза у прошлој години мањи је од вриједности из 2019. године за 6,2 одсто, а увоза је мања за 6,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана