Промет у угоститељским објектима скочио за 12 милиона КМ

Милијана Латиновић
Промет у угоститељским објектима скочио за 12 милиона КМ

Бањалука - Угоститељи у БиХ, који су ПДВ обвезници, пријавили су у марту и априлу ове године 12 милиона марака већи промет у односу на исти период прошле године.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, угоститељи су у марту сами пријавили укупан промет у износу од 39 милиона КМ, што је за пет милиона марака више у односу на март 2018. године, док су априлу пријавили 42 милиона КМ, што је за седам милиона марака више него у априлу прошле године.

- На основу повећаног пријављеног промета угоститеља обавеза за уплату ПДВ-а за март је порасла за чак 45 одсто у односу на исти период лани, а у априлу је била за 30 одсто већа у односу на укупни ПДВ који су угоститељи уплатити у априлу 2018. године - навели су у УИО.

Додају да су након што су угоститељи почетком априла позвани да преконтролишу раније предате ПДВ пријаве и провјере да ли су пријавили и уплатили све обавезе у складу са законом, у УИО је за два мјесеца пристигло више измијењених пријава него у цијелој 2018. години.

- У претходна три мјесеца, послије најаве УИО да ће почети појачане контроле, 82 обвезника у БиХ, која се баве угоститељством, добровољно су се пријавила и регистровала у систем ПДВ-а, а у 140 контрола утврђен је прелазак опорезивог прага, те су покренути поступци регистрације у систем ПДВ-а - истакли су у УИО и додали да је увидом у извјештаје са фискалних каса утврђено да су у 2018. години пријављивали промет између 30.000 и 40.000 КМ и имали више од два запослена радника.

Из УИО подсјећају да законски праг за улазак у систем ПДВ-а износи 50.000 КМ опорезивог промета на годишњем нивоу. Истичу да ће инспектори и у јулу и августу наставити појачане контроле угоститеља у БиХ.

Предсједник Удружења хотелијера и ресторатера БиХ Амир Хаџић истиче за “Глас Српске” да иако су јаче контроле сигурно дале ефекат, разлог веће зараде треба тражити у “квалитетнијим” туристима.

- Број иностраних туриста се енормно повећао у протеклом периоду, посебно оних који биљеже већу ванпансионску потрошњу. Зараде би биле и веће када би били јаче санкционисани они који раде нелегално, посебно у области смјештаја туриста - рекао је Хаџић, нагласивши да је свако повећање зарада за похвалу.

Илегални кревети

Амир Хаџић каже да би у систем опорезивања требало уврстити све, па и оне који издају свега један или два апартмана.

- И они треба да се региструју као и велики хотелијери, па ће зараде бити много веће. Према неким процјенама, у Сарајеву свакодневно буде издато око 12.000 нелегалних кревета, па видите колико ту губимо на свему - рекао је Хаџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана