Промет крије свако десето предузеће

Маријана Миљић
Промет крије свако десето предузеће

Бањалука - Због непостојања фискализације свако десето предузеће у Брчко дистрикту је под сумњом да не приказује стварно стање промета, те да се служи утајама пореза.

Наведено је то у информацији коју је Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ прослиједила Савјету министара, који ју је јуче требало да разматра, а документ је прослијеђен и Канцеларији високог представника у БиХ (ОХР).

- Пословање сваког десетог обвезника, који је регистрован код УИО у прошлој години, а чије је сједиште на подручју Брчког, контролисано је због сумње да се баве нелегалним прометом - наведено је у информацији.

У истом документу УИО наведено је да је потребно одмах увести фискалне касе у Брчком из четири основна разлога.

- Тиме би се изједначили порески обвезници из Брчког са онима у РС и ФБиХ, гдје је процес фискализације давно спроведен. Осим тога, на основу извјештаја достављених тужилаштву утврђено је да је више од 50 одсто предузећа са подручја Брчког осумњичено да се бави фиктивним прометом. Разлог за то је што извозници из дистрикта робу раздужују путем малопродаје на непознате купце преко парагон блокова и пологом новца у благајни који се односи на цјелодневни промет, без могућности евидентирања времена настанка промета. Све то отвара могућност за даљи пласман разне врсте роба на црно - наведено је у информацији.

УИО је навео и да недостатак фискалног система у Брчком утиче на утврђивање обавеза у контроли, те се одржава на контролу исправности попуњености ПДВ пријаве, а посебно рубрике у којој се исказује крајња потрошња у дистрикту.

У информацији је наведено да одгађање фискализације у Брчком знатно отежава контролу промета и отвара могућност злоупотреба чија је посљедица утаја пореских прихода, што на крају може утицати не само на прикупљање прихода, већ и на расподјелу и утврђивање коефицијената између ентитета.

Начелник Одјељења за комуникације у УИО БиХ Ратко Ковачевић је рекао да није логично да обвезници који имају сједиште на подручју Брчког буду привилеговани у односу на оне у Српској и ФБиХ.

  • Ако на осталом подручју БиХ постоји обавеза да обвезници морају имати фискалне касе, нелогично је да на подручју Брчког то немају. Они су самим тим стављени у повлаштени положај. Поред тога, највећи број поднесених извјештаја тужилаштвима због којих постоји основана сумња да су почињена кривична дјела из области индиректних пореза се највећим дијелом односи на обвезнике из Брчког. То све повезујемо са непостојањем фискализације у дистрикту, јер тамо нема евидентирања оствареног промета и тиме су отворене могућности за утаје - рекао је Ковачевић.

Обећања

Током цијеле прошле године најављивано је да ће фискализација у Брчком заживјети од 1. јануара 2018. године. Међутим, од тога није било ништа. Власти у дистрикту сада обећавају да ће фискалне касе бити уведене од 1. јануара 2019. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана