Производња струје најпривлачнија инвеститорима

Анита Јанковић Речевић
Производња струје најпривлачнија инвеститорима

БАЊАЛУКА - У првом полугодишту ове године регистровано је 100 пословних субјеката више него лани, а грађанима који су покретали бизнис најпримамљивија је била област за производњу електричне енергије због, како тврде стручњаци, високе цијене струје изазване свјетском енергетском кризом, али и огромног потенцијала на пољу обновљивих извора којим Српска располаже.

 

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) РС, од јануара до јуна ове године регистрован је 541 пословни субјекат, што је мјесечно у просјеку 90 фирми, за разлику од лани када је тај број износио око 73, будући да је у првом полугодишту 2021. године основано укупно 440 субјеката.

Осим што је број основаних субјеката значајно порастао, разлика у односу на лани, према подацима АПИФ-а, огледа се и у структури дјелатности које су грађанима биле у фокусу интересовања приликом покретања бизниса.

Тако је међу регистрованим пословним субјектима у овој години највише оних који се баве призводњом електричне енергије, док лани та дјелатност уопште није била међу првих пет за коју су се грађани опредјељивали приликом улагања.

- На другом мјесту, када је у питању број регистрованих субјеката, ове године налазе се они који се баве изградњом стамбених и нестамбених зграда. Слиједи рачунарско програмирање, те субјекти чији се опис посла односи на савјетовање. На петом мјесту јесу фирме из области друмског превоза робе - навели су у АПИФ-у.

Додају да је Бањалука као административни центар Српске убједљиво најпривлачнија инвеститорима већ дужи низ година. 

- Највише пословних субјеката од 2015. године, када је успостављен јединствени информациони систем за регистрацију, регистровано је на подручју Бањалуке и то 2.451. На другом мјесту је Бијељина са 544, а слиједи је Градишка са 236 субјеката, те Лакташи са 232 - наводе у АПИФ-у.

* Топ пет дјелатности и број основаних субјеката

2021. година                                                               

- рачунарско програмирање                               - 20

- савјетовање које се односи на пословање         - 20

- инжењерске дјелатности и техничко савјетовање  - 19

- неспецијализована трговина на велико               - 18

- изградња стамбених и нестамбених зграда       - 15

2022. година

- производња електричне енергије                     - 28

- изградња стамбених и нестамбених зграда      - 26

- рачунарско програмирање                               - 25

- савјетовање које се односи на пословање        - 24

- друмски превоз робе                                        - 16 

Извршни директор за производњу и техничке послове у предузећу “Хидроелектране на Требишњици” Илија Таминџија каже да је РС лидер у региону када је у питању развој обновљивих извора те да није изненађујуће што је највише новооснованих фирми баш из области производње струје.

- Потенцијал којим располаже Српска у области обновљивих извора, као и велика енергетска криза мотивисали су улагаче да агресивније крену у покретање производње. Цијена електричне енергије вјероватно је била додатни мотив с обзиром да је просјечна цијена раније била између 40 и 60 евра по мегават-часу, а сада је 800 и више евра - навео је Таминџија и додао да Српска има најмањи степен искоришћења обновљивих извора.

Економиста Зоран Павловић каже да је раст броја новооснованих фирми у Српској добар показатељ пословних кретања.

- У периоду пандемије мало ко се одлучивао на улагања јер се није знало колико ће цјелокупна ситуација потрајати. Чим се указала могућност ревитализације пословног живота то је дало мотив људима да се окрену стварању нових компанија - казао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана