Производња пастрмке и шарана у Српској из године у годину све мања: Вишегодишња улагања одлазе низ воду

Јелена Станић
Производња пастрмке и шарана у Српској из године у годину све мања: Вишегодишња улагања одлазе низ воду

БАЊАЛУКА - Произвођачима рибе у Српској је, осим климатских промјена и нелојалне конкуренције из ФБиХ, и пандемија нанијела велику штету, због чега ће се на трпезама и ове године наћи мање пастрмке и шарана из домаћих рибњака.

То показују и подаци Републичког завода за статистику, према којима је од почетка године до октобра вриједност више од 1.200 тона продатих шарана и пастрмке у Српској износила око 8,5 милиона марака, док је лани продато око 600 тона више ове рибе.

- Просјечна цијена откупа ове године је 6,76 марака по килограму, а учешће пастрмке у односу на шарана и остале врсте рибе је повећано и износи око 87 одсто - казали су у Заводу за статистику.

Додали су да је прошле године вриједност продате рибе била скоро 11,6 милиона марака, те да је просјечна цијена износила 6,24 марке по килограму.

- У односу на продају у 2019. години, то је за 1,1 милион КМ мање - рекли су у Заводу за статистику, додајући да се највеће количине рибе продају у посљедња три мјесеца у години.

Према ријечима произвођача рибе у Српској, извјесно је да ће и ова година пратити статистичке трендове претходних година у смањењу укупне производње. Власник компаније “Бутрекс рибарство” из Требиња Вељко Буђен, описујући ситуацију домаћих узгајивача рибе, казао је да “трче посљедњи круг”.

- Након више од 20 година бављења овим послом размишљам да сљедеће године престанем да радим то. Све што сам имао уложио сам у рибарство, а ништа ми се не враћа, што показује податак да ћу ове године узгојити 300 тона рибе мање него иначе - рекао је Буђен.

Према његовим ријечима, најтеже му пада нелојална конкуренција из ФБиХ.

- Федерација своје произвођаче субвенционише много више него што је ситуација са узгајивачима у Српској. Узели су нам тржиште, поклопили нас, а како иде и затвориће нас. Овај бизнис не може опстати без помоћи државе - истакао је Буђен, додавши да су дажбине превисоке.

Предсједник Групације удружења произвођача рибе Републике Српске у Привредној комори РС Зоран Тепић рекао је да је пандемија највише утицала на мање узгајиваче рибе, који имају специфичну производњу.

- Због мјера које су донесене нису могли да се организују и заснују нове насаде како би имали континуирану производњу у овој години, због чега имају проблема са количином производње - рекао је Тепић, који је и директор предузећа “Тропик рибарство - рибњак Јањ”.

Он је додао да им наруку нису ишли ни природни услови, као што су велике воде и појаве болести риба, истакавши да неће бити значајнијег развоја у рибарству уколико произвођачи не буду потпомогнути новим подстицајним мјерама које очекују у наредном периоду.

Цијене

Зоран Тепић је истакао да су танка понуда, а велика потражња дигли цијене у небеса, додајући да је тренутна цијена откупа килограма пастрмке од 6,5 до седам марака, док шаран кошта око шест марака.

- Очекујемо да ће због поста у наредном периоду скочити цијене ове рибе. Потражња ће бити већа, а домаћи капацитети су мали - рекао је Тепић, додавши да у рибарницама килограм очишћеног шарана сада кошта од осам до десет марака, а пастрмке од девет до 10,5 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана