Производња љешника у експанзији

Милијана Латиновић
Производња љешника у експанзији

ДЕРВЕНТА, ТЕСЛИЋ - Производња љешника у Српској добија све више на значају, о чему свједоче подаци да се под овом културом налази стотине хектара ораница, са којих плодови стижу и до европске трпезе.

Највећом производњом ове биљне културе може да се похвали Дервента, гдје се љешник узгаја на око 280 хектара.

Технолог производње љешника у дервентском предузећу “Еко Посавина” Бранислав Чокић истиче за “Глас Српске” да љешник узгајају на 175 хектара, те да је у току берба првих плодова на око 20 хектара, гдје је љешник засађен прије седам година.

- Задовољни смо приносом, иако су засади претрпјели штету од прољећног града. Приноси се крећу три до четири килограма по грму, односно тону до 1,5 тона по хектару - рекао је Чокић, нагласивши да је план овог предузећа да површине под љешником достигну 500 хектара.

Чокић је истакао да су ове године реализацијом једног пројекта набавили машину за пријем, пречишћавање и сушење љешника у љусци, који пакују и пласирају у сестринску фирму у Хрватску. 

- Према подацима из општине, у Дервенти је око 280 хектара засађено љешником, од чега је на око 50 хектара засад наших коопераната - казао је Чокић, додавши да на плантажама овог предузећа доминира римска сорта љешника.

Он је додао да имају подршку општине, која је прије седам година у Правилник о подстицајима уврстила и љешник, а осим тога, кроз капиталне инвестиције добијају подршку и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Шансу у узгоју коштуњавог воћа препознали су и у теслићком предузећу “Слав комерц”, које љешник узгаја на око два хектара.

- Засад смо подигли прије осам година. Принос се креће око 1,5 тона по хектару. Прије пандемије вируса корона циједили смо љешник и квалитетно уље извозили у Словенију. Због вируса то је стало, али се надамо да ће европско тржиште поново бити отворено за наше производе. За литар уља потребно је од два и по до три килограма плодова - рекао је директор овог предузећа Веселин Савић, додавши да се уље од љешника користи за исхрану, али и као козметички препарат.

 Извоз и увоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, за осам мјесеци ове године БиХ је извезла 32.564 килограма љешника вриједности 447.740 марака, док је у истом периоду лани у иностранство пласирала 21.051 килограм вриједности 256.739 КМ. За осам мјесеци ове године у БиХ је увезено 151.463 килограма љешника вриједности 1,92 милиона КМ, док је у истом периоду лани стигло 111.642 килограма вриједности 1,27 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана