Производња хране шанса за привредни раст

Милијана Латиновић
Производња хране шанса за привредни раст

БАЊАЛУКА - Агроиндустрија је грана привреде која се показала одрживом и која би у будућности могла бити генератор привредног раста БиХ, што потврђује и податак да је тај сектор једини у првом полугодишту ове године забиљежио раст извоза у односу на исти период лани.

Према анализи Спољнотрговинске коморе БиХ, укупан обим спољнотрговинске размјене за првих шест мјесеци ове године износио је 13,28 милијарди марака и мањи је за скоро 17 одсто у односу на исти период 2019. Извоз је пао за нешто више од 15 одсто, а увоз за скоро 18 одсто.

И док је у свим осталим секторима забиљежен велики пад пласмана производа на инострана тржишта, агроиндустрија је забиљежила раст од 2,5 одсто. Подаци Спољнотрговинске коморе показују да је сектор агроиндустрије у првих шест мјесеци ове године пласирао робу у вриједности нешто већој од 395 милиона марака, док је у истом периоду лани извезена роба у вриједности 384,8 милиона КМ.

Када је ријеч о увозу агроиндустријских производа, од јануара до краја јуна у БиХ су стигли производи у вриједности од скоро милијарду и по марака, док је вриједност увезених производа у истом периоду лани износила 1,534 милијарде КМ.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже за “Глас Српске” да БиХ има све предуслове за јачање агроиндустрије и повећање конкурентности на тржишту са знатно развијенијим земљама.

- Можда не можемо у металском сектору и информационим технологијама бити конкуренција земљама западне Европе, али у сектору агроиндустрије и те како можемо. Проблем је што још нисмо довољно спознали наше могућности и у овој фази требало би више заштитити домаћу производњу. Пандемија је показала да је агроиндустрија прилагодљива и да јој је ипак предност то што је уситњена, јер самим тим није подложна наглим падовима као велике компаније - истакао је Васић, нагласивши да се у овом случају недостатак показао као предност коју треба искористити. 

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да домаћу производњу и даље притишће енорман увоз пољопривредних сировина.

- Прекомјеран увоз нам ствара тржишне вишкове и ту се мора нешто предузети. Аграр је наша једина шанса и производња хране је прилика која се мора искористити. Потребно је повезати све карике у том ланцу и повећати извоз готових производа у области агроиндустрије јер је само то шанса за зараду - рекао је Маринковић.

Споразуми

Немања Васић упозорава да су се многе европске земље у јеку пандемије оглушиле о споразуме и окренуле саме себи, те да би и БиХ понекад требало да проблеме сагледа “европским очима”.

- Постојећи уговори нису поштовани чим се доспјело у кризу, европске земље су почеле себе да посматрају као изоловане јединке и да се затварају без обзира на споразуме. Сматрам да БиХ мало пренаглашено гледа те споразуме као нешто непромјенљиво - рекао је Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана