Произвођачи намјештаја очекују боље дане

 Милош Васиљевић
Произвођачи намјештаја очекују боље дане

БАЊАЛУКА - За индустрију намјештаја прошла година била је слабија у односу на 2021, али произвођачи оптимистично вјерују да ће ове године доћи до стабилизације тржишта и да ће потражња за њиховим производима у Европи поново расти.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је за “Глас” да је за 11 мјесеци прерада и производња производа од дрвета попут резане грађе, плоча, дрвених кућа, подова, паркета имала раст од 1,6 одсто.

- Можемо рећи да је производња слична као 2021. године. Међутим код намјештаја је дошло до пада потражње. За 11 мјесеци лани произведено је за осам одсто мање у односу на исти период 2021. године - рекао је Шиник.

Он је истакао да су инфлација и раст цијена сировине довели до поскупљења производа од 20 до 30 одсто.

- Све је поскупјело, притисак је и на плату, то мора да се преточи и на раст цијена, што не може заобићи ни индустрију намјештаја. Сва сировина је поскупјела, као и сав пратећи материјал за намјештај па је дошло и до раста финалног производа - рекао је Шиник.

Истакао је да су наше највеће тржиште Европска унији и развијене земље попут Швајцарске, Лихтенштајна, Исланда и Норвешке.

- У њих одлази око 80 одсто извоза - рекао је Шиник и додао да је сукоб у Украјини донио стагнацију потражње за намјештајем.

Ипак од ове године запослени у овој индустрији очекују много, а наду уливају и позитивни сигнали попут оног са сајма у Хановеру.

- Кад разговарам са људима из ове струке очекују да би ова година могла бити добра, а ми прижељкујемо да буде као 2021 - рекао је Шиник.

Из једног салона намјештаја у Бањалуци потврдили су да су цијене њихових производа повећане.

 - Много је фактора утицало на поскупљења, једноставно смо били приморани да и ми пратимо те трендове. Морамо да водимо рачуна и о радницима, јер и они требају већу плату - поручили су из овог салона.

Из салона “Сан Г” из Градишке казали су за “Глас” да имају нешто залиха те да су цијене тих производа остале исте.

- Надамо се да је коначно дошло вријеме стабилизације, јер некад и инфлација мора стати - поручили су из овог салона.

Калкулације

Лазо Шиник наглашава да су идућих 12 мјесеци прилика да се укалкулишу улазни параметри и елементи који чине цијену коштања и да се на тај начин онда наступа на тржишту.

- Да би фирме биле одрживе, мора се радити са позитивним билансом, а не са губитком - рекао је Шиник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана